ugrás a tartalomhoz

Rovarirtás alapjai PHP-ban

Hodicska Gergely · 2004. Aug. 17. (K), 12.45
Programozzunk is bármilyen szinten, elkerülhetetlen, hogy hibát vétsünk. Ezek származhatnak egy egyszerű elgépelésből, de lehetnek sokkal alattomosabbak is. Felderítésük néha elég sok időt vehet igénybe, ezért érdemes az alap hibakeresési technikákkal tisztában lenni, nem mindegy, hogy milyen hatékonyan vagyunk képesek ezeket elhárítani. Erről a témakörről jelent meg egy cikk az onlamp.com oldalon David Sklar billentyűzetéből, akinek nemrég jelent meg Learning PHP 5 című könyve.

A cikk főleg kezdők számára készült. A következő témákat érinti:
  • Hibák kijelzésének beállítása, szabályozása.
  • Az egyszerűbb szintaktikai hibák helyének meghatározása.
  • Szemantikai hibák felderítése: változók tartalmának ellenőrzése a program futása közben.
Sajnos debuggerek használatára nem tér ki a cikk, erről az említett könyvben olvashatunk bővebben. Mindenkinek ajánlom, aki kicsit komolyabban szeretne foglalkozni PHP nyelven történő fejlesztéssel, hogy igyekezzen beüzemelni és kiprobálni egy debuggert. Elsőre esetleg furcsa lehet, de később nagyon meg fogja hálálni magát, rengeteg időt spórolhatunk meg használatával. Személyes kedvnec a Zend Studio, de sok egyéb alternatíva is van (pl. Komodo), és vannak ingyenes megoldások is: XDebug, apd, DBG.

Gyakran kedvenc szövegszerkesztőnk is sokat segíthet a hibák javításában. Például Jedit hívőknek (másik személyes kedvenc) nagyon tudom ajánlani a PHPParser plugint. Használatával egyből kiszúrhatjuk az elgépeléseket, nem kell a böngészőből bosszankodva visszaváltani a szerkesztőre.