ugrás a tartalomhoz

A Microsoft honlapja táblázatok nélkül

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 2. (H), 08.15
Július 21 és 23 között tartották idén Seattleben a Digital Design World konferenciát, melyen Douglas Bowman is részt vett. No More Tables, CSS Layout Techniques című előadásának logikus folytatása lett ebben a témában megjelentetett cikke, mely megpróbálja meggyőzni azokat, akik még nem váltottak, hogy itt az ideje komolyan elgondolkodni táblázatok helyett CSS alapú megoldások alkalmazásán. Nem kis bátorsággal a Microsoft honlapját veszi példaként.

Mondhatni divatos időtöltés a Microsoftot rossz példaként hozni, ezért bátor vállalkozás éppen a microsoft.com oldalt választani, de ugyanakkor nagyon alkalmas a CSS alapú oldalkialakítások előnyeinek prezentálására. Először is nagyon sok pozícionáló táblázatot és helykitöltő gif képet használ, másodszor is az általánosan használt három oszlopos elrendezést alkalmazza, harmadszor is - annak ellenére, hogy a cég alaposan részt vett a stíluslapok kialakításában - gyakorlatilag csak font és színbeaállításra használja azokat. Végül pedig egy olyan oldalról van szó, amely a Windows rendszereken futó IE 5.5+ böngészők számára más HTML kódot ad vissza, mint bármilyen más kliensnek.

Cikkében Douglas kifejti, hogy nagyobb költségekhez kizárólag akkor vezet a szabványkövető fejlesztés, ha IE-ben kezdjük fejleszteni oldalainkat, mert akkor a szabványokhoz hű böngészőkben több munkánk lesz a javítással. Ha viszont az ellenkező oldalról fogjuk meg a dolgot, egyből szabványos oldalunk lesz, és később az IE kivételekre is rátérhetünk.

Ezzel a technikával a microsoft.com átalakított oldala a két korábbi verzióval szemben 40/36 táblázat helyett pontosan nullát tartalmaz. Hasonlóan teljesen eliminálhatók voltak a helykitöltő képek (35 illetve 76 darab a két microsoft.com megjelenésben). A 43/122 kép helyett a kialakított verzióban csak hat(!) kép elem szerepel, cserébe a CSS háttérképek száma egyről tizenegyre ugrott. Végülis az átalakítás 62%-os méretcsökkenést eredményezett a HTML oldalon. A CSS 3 illetve 5 KB-ról 8 KB méretűre nőtt.

A dolgok akkor kezdenek igazán érdekesebbek lenni, amikor a látogatási adatokkal is számolunk. A Microsoft nyilvános adatai szerint májusban 1.2 billió oldalletöltés érte oldalaikat. A honlapot érintő változásokat általánosítva némi számolással kiderül, hogy az új kialakítás naponta körülbelül 924 GB sávszélesség fogyasztástól szabadította volna meg a céget, mely évente 329 terabájtot jelent. Cserébe egy olyan oldalt kapnak, amely egy változatban minden böngészőben működik, és ráadásul a jobbik - korábban csak IE/Win 5.5+ számára kiszolgált - megjelenést mutatja.

Douglas cikkében konkrét kódokat sajnos nem említ, viszont felhívja az érdeklődőket arrra, hogy segítsenek egy roadshow megszervezésében, amelynek keretében házhoz tudja vinni az üzenetet.

A sávszélesség nyereség kapcsán - saját tapasztalatai alapján - Richard Rutter saját blogjában egy érdekes adalékot ad. Azzal, hogy kisebbek lettek az oldalak, ugyannyi felhasználó valóban kevesebb szávszélességet foglal. De mivel az oldalak megjelenése is gyorsabbá vált, a látogatók használhatóbbnak érzik az oldalt, és többet klikkelnek, ami végülis több oldalletöltéshez vezet, és ez nagyobb üzletet hoz.