ugrás a tartalomhoz

Perrel fenyegetik az Odeon elérhető honlapjának készítőjét

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 12. (H), 17.18
Matthew Somerville érdekes hobbival bír. Különböző nem elérhető (inaccessible) formában elkészített honlapok elérhető változatát készíti el szabadidejében. Tevékenységében az a legjobb, hogy folyamatosan az aktuális tartalmat tudják az elérhető verzió látogatói is figyelemmel kísérni, hiszen proxyként (élő szűrőként) viselkednek megoldásai. Úgy tűnik munkásságával nincs mindenki megelégedve.

Matthew egyik munkája az elérhető Odeon mozi oldal volt, tekintettel arra, hogy az eredeti honlap nem volt használható Mozillában sem (tapasztalataim szerint ez most is így van). Munkájával kapcsolatban tavaly júliusban megkéredezték az Odeon mozikat üzemeletető cég képviselőit, akik elismerték Matthew eredményeit, és azt nyilatkozták, hogy nincs problémájuk az oldallal.

Ahogy az elérhető oldal jelenleg mutatja, azóta fordult a kocka. Az Odeon oldal képviselői emailben keresték meg Matthew-t, és közölték vele, hogy ügyfeleik hívták fel a figyelmüket, hogy az oldal az Odeon honlapjának tűnik, és így alkalmas a félrevezetésre, mely a felhasználókat személyes adataik megadására is ráveszi. Az elérhető oldalon megadott személyes adatok tárolás nélküli továbbítására pedig semmilyen garancia nincs. Ezért azzal fenyegették meg Matthew-t, hogy amennyiben nem veszi le az oldalt, akkor perbe fogják.

Nem lenne mindez olyan meglepő, ha nem éppen Matthew lett volna az, aki az elérhető verzió készítése közben feltárt súlyos biztonsági hibákat jelentette az Ondeon oldal szerkesztőinek. Ha ezek a hibák még mindig jelen lennének az oldalon, akkor ismeretükben bárki el tudná érni a felhasználók bizalmas adatait.