ugrás a tartalomhoz

Drupal újdonságok és hírek

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 5. (H), 07.56
Nem mentünk el sohasem a lehetőség mellett, hogy rendszeres olvasóink tudtára adjuk, hogy a Weblabor a Drupal tartalomkezelő rendszeren nyugszik, mert úgy gondoljuk, hogy egy korrekt rendszerről van szó, még akkor is, ha időnként nekünk is meg kell küzdenünk néhány kiterjesztés egy-két problémájával. A hétvégén jelent meg a Drupal 4.4.2-es hibajavító verzió, a Weblabor két modulját is publikáltuk, és közeledik a Drupal 4.5, valamint újabb moduljaink. Lássuk mit várhatunk!

Először is mindenkinek, aki Drupal 4.4.x-et használ, érdemes frissítenie az új 4.4.2-es változatra. A bejelentés tanulsága szerint sikerült azt az általános törekvést megtartani, hogy a belső programozói felület ne változzon, ami azt jelenti, hogy a Drupal 4.4.0-hoz letöltött kiegészítések továbbra is működni fognak a hibajavító változattal, és nincs szükség az update.php lefuttatására (azaz nincsenek adatbázis-szintű változások).

Szintén a hétvégén publikáltuk két modulunkat, melyek a Drupal apróbb hiányosságait orvosolják. A vocabulary_list.module egy eléggé egyszerű kiegészítés, mely a különböző tartalom rendszerező szótárakba tartozó tartalmak listázására használható (hírek és cikkek oldalunk ezzel működik, valamint a fórumok és linkek idő szerinti nézete is hasonlóképpen). A másik modul egy itteni felhasználói igényre válaszul készült. A commentrss.module a hozzászálásokat exportálja RSS formában, teljesen kielégítő működéséhez pedig érdemes feltenni az előbb említett másik modulunkat, mert a szótár csatornákat nem tudja különben mire linkelni a hozzászólás RSS-ek kiírásakor.

A fenti kettő csak egy kis része azon kiegészítéseknek, amelyeket használunk. A Weblabor migrálásakor átvettem a BBCode, Bookmarks és Scheduler modulok karbantartását, melyeket szintén alkalmazunk. Természetesen vannak további modulok, melyeket saját igényeink szerint alakítottunk ki. Ezek közül több megjelenhet a közeljövőben nyílt forrású formában is, amennyiben jut időnk letisztítani és általánosítani azokat a részeket, melyek Weblabor specifikusak.

Fél szememmel a Drupal 4.5 fejlődésére is figyelek, bár nem követem naprakészen a változásokat. Az valószínűnek látszik, hogy összel várható a Drupal következő jelentős verziójának megjelenése, ami ismét jelentős technológiai előrelépés lesz. Ez ugyanakkor számos visszafelé nem kompatibilis változást is jelent.

Az adminisztrátoroknak lehetőségük lesz webes felületen szerkeszteni a webhely menüjét, mely teljesen újfajta menü kódot igényel a moduloktól. Bevezetik a tabos navigációt, amit a mostani fejlesztői verzióban a különböző feladatokra használnak (olvasás, szerkesztés, törlés, stb). A felhasználói profilok sokkal rugalmasabb kezelését teszik lehetővé a felhasználóktól jobban elválasztva tárolt adatokkal (ez eddig nem volt ilyen szépen megoldva).

Mivel körülbelül másfél hónap van hátra az új szolgáltatások bevezetésének befagyasztásáig, lehetséges, hogy az új locale module is bekerül, amely még felhasználóbaráttá tételt igényel. Mivel én vagyok ezen modul felelőse, ez jórészben a szabadidőmön nyugszik. Gerhard Killesreiter mindenesetre nagyon sokat dolgozott azon, hogy realitás legyen a kényelmes .po importálás, mely jelentősen meg fogja könnyíteni a magyar felhasználók dolgát is. Azt lesz még érdemes megvizsgálni, hogy miként lehetne lehetővé tenni több fordítás egyidejű feltöltését. Erre sajnos úgy tűnik nem ad jó megoldást a PHP.

A Drupal irányítójának Dries Buytaert-nek egyik elvárása a 4.5-ös verzióval kapcsolatban, hogy dokumentumkezelő alrendszert tartalmazzon. Ez természetesen nem jelenti, hogy ezt Dries elkészítené, hiszen sokan hozzájárulhatnak a fejlesztéshez. Nagy szükség van különben egy ilyen rendszerre, ami elsősorban mindenféle feltöltések, képgalériák, média gyűjtemények magasszintű kezelésére lenne jó (a speciális megjelenítéseket nem tartalmazná). A Weblaboron található cikkekhez és hírekhez rendelt képek illetve letöltések is ebbe a kategóriába tartoznak, de jobb megoldás híján egyelőre egy saját találmánnyal kezeljük le ezeket, mely éppen kielégíti a saját igényeinket. Ezért is nézünk várakozással egy leendő dokumentumkezelő rendszer elé. Gerhard Killesreiter javasolta a flexinode modult erre a célra, amely jól testreszabható dokumentumkezelő képességekkel is rendelkezik.

Ps. A Drupal képviseletében nemrégiben jelen volt az itt kétszer is említett Gerhard Killesreiter a Linuxtag konferencián, melyhez készült marketinganyagok beszerezhetőek az alkotó Kristan Jansen honlapján, és nemsokára már a Drupal CVS rendszeréből is.