ugrás a tartalomhoz

Az elektronikus aktivisták tíz legjobb eszköze

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 25. (V), 13.31
A Designing for Civil Society webhelyen jelent meg Dan Bashaw és Mike Gifford alapos elemzése a tíz legjobb "elektronikus aktivisták" által használható eszközről. Elsősorban az demokrácia elektronikus, a civil társadalom által megvalósított vetületére kell gondolni, ezért a különböző szabadon használható tartalomkezelő (illetve a tartalomkezeléshez valahogy kapcsolódó) rendszerek kerültek górcső alá. Az elemzés célja végülis nem annyira a tíz konkrét eszköz vizsgálata, hanem a különböző megközelítések összevetése a közösségi alapon szerveződő információ-szolgáltató és társadalom-építő eszközök tekintetében.

A vizsgált rendszerek: ActionApps, Postnuke, Drupal, Active, phpList, phpBB, WebCards, TWiki, Back-End és FPDF voltak. Látható, hogy levezőlista kezeléstől PDF generálásig sokminden szerepel a palettán, hiszen a lista összeállításának célja az eltérő aktivista-igények kielégítésére alkalmas eszközök összegyűjtése.

A különböző információ terjesztési és létrehozási módokat képviselő rendszereket aszerint csoportosították, hogy mennyire centralizáltak vagy elosztottak, illetve mennyire formálisak vagy informálisak. Megvizsgálták az egyes eszközöknél az interakció lehetőségét, az erősségeket és gyengeségeket (az aktivizmusban történő felhasználás felől tekintve), illetve tippeket is nyújtanak az ilyen irányú felhasználást tervezőknek.

Ha valaki egy közösségének szeretne internetes megjelenést, a közösség életében történő részvételt biztosítani, annak ez az összefoglaló jó áttekintést nyújt a különböző opciókról.