ugrás a tartalomhoz

PHPWCMS - nem a lehengerlés a cél

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 17. (Szo), 11.32
Sokszor nincs szükség a népszerű tartalomkezelő rendszerek szolgáltatásainak a felére sem, ugyanakkor éppen azok a szolgáltatások tehetik lassúvá, nehezen fejleszthetővé a rendszert, ráadásul biztonsági réseket is rejthetnek. Ezért ha egy egyszerű tartalomkezelő rendszerre van szükségünk, nem biztos, hogy 'a nagyok' közül kell választanunk. A PHPWCMS fejlesztője Oliver Georgi is erre a következtetésre jutott, amikor a Typo3 használatával próbálkozott, és végül mégis saját rendszert fejlesztett, melyet nyílt forráskóddal elérhetővé tett az érdeklődők számára.

Az igényesen kialakított PHPWCMS oldalon kiderül, hogy ugyan a CMS nem tud túl sokat, ám ezeket egy felhasználóbarát és jól átgondolt felületen nyújtja. Alapvető felhasználó kezelés, belső üzenőrendszer, hierarchikus tartalom felépítés és megjelenítés szerepelnek a szolgáltatások között. Klasszikus egyirányú tartalomkezelő rendszerről van szó abban az értelemben, hogy felhasználói hozzászólásokra, és általában a közösségépítésre nem ad lehetőséget.

Ugyanakkor nagyon alapos fájlkezelő támogatással rendelkezik, a képek és multimédia állományok könnyen az oldalakhoz kapcsolhatóak, FTP-vel 'zsinórban' feltött állományok könnyen importálhatóak. Részletesen kidolgozott ezen felül az elrendezés kezelés, azaz az oldalak sablonjainak varázsló és mechanikus szerkesztés alapú módosítása is.