ugrás a tartalomhoz

A rögzített szélességű webhelyekről

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 12. (P), 09.34
Mike Golding nemrég elkészítette NotesTips.com oldalának újratervezett változatát (egyelőre csak prototípusként, olvasói bírálatára bízva). Webhelye olvasói részben elismerték a munkát, részben bírálták a rögzített szélességű megjelenést. Az adaptálódó és a rögzített szélességek körüli vita olyan, amelynek talán soha nem lesz vége, hiszen preferenciákról szól. Nézzük Mike miért tartja fontosnak, hogy rögzített szélességet használjon.

Indoklásában elsősorban a nyomtatott médiához hasonlítja a webet, melynek hagyományai szerint a túl széles szöveget nem fogják kényelmesen olvasni az érdeklődők, ezért fontos a sorszélesség kordában tartása. Példaként a népszerű webtervezéssel foglalkozó oldakat említi, melyek szintén rögzített szélességet használnak.

Ahogy Mike is írja, valójában nagyon jó eszköz lenne a méretek behatárolására a min-width és max-width CSS tulajdonságok használata, ha a Microsoft böngészője ezeket támogatná. Addig viszont úgy tűnik a rögzített szélességű oldalkialakítás lehet az üdvözítő megoldás, ha kordában szeretnénk tartani a szövegeket tartalmazó oszlopok szélességét.

Egy később az oldalán megjelent bejegyzésben próbál meg javaslatot tenni az IE dinamikus stílustulajdonság szolgáltatásának használatára a min-width és max-width helyett, amely a szabványoknak természetesen nem felel meg, de adott esetben működő megoldás lehet.