ugrás a tartalomhoz

PDF generálás könnyen, gyorsan, ingyen

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 4. (Szo), 09.37
Nemrég jelent meg a php|architect hírei között egy hivatkozás a Sitepoint egy cikkére, mely a PDF állományok generálásáról szól PHP-t felhasználva. A hír egy hozzászólója is meglepőnek találta, hogy a PDFlib nevű kiterjesztés használatát mutatja be a cikk, hiszen számos ingyenes alternatíva elérhető.

Korábban is hírt adtunk ingyenes PDF generálást lehetővé tevő megoldásokról, néhány ingyenesen használható PDF generáló szkriptre pedig a PHP kézikönyv FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések) része is hivatkozik. Én most az FPDF könyvtárat emelném ki, melyhez rövid ismertetők, dokumentáció, és felhasználási példák is tartoznak.

Az FPDF alapvetően egy PHP osztályként használható, melyet saját céljainkra általában ki kell terjesztenünk. A példák között a többoszlopos megjelenéstől kezdve a képeken, színeken keresztül a beágyazott betűtípusokig sokminden szerepel. Aki hirtelen sokat szeretne látni, annak az alapvető HTML-ből PDF-be konvertáló példát ajánlom mely a belső és külső linkeket és a képek linkként való használatát is bemutatja (a [Demo] linkre kattintva a PDF kimenet is megtekinthető).

A példa szkriptek között megoldások találhatóak vonalkódok készítésére, vízjelek beillesztésére, egyszerű grafikonok hozzáadására, HTML-szerű nyelven megadott dokumentum formázására az elemekhez rendelt stílusokkal, és a lista még sokáig folytatható.

Azt javaslom, akinek szüksége lehet PHP-ből generált precízen nyomtatható dokumentumokra, nézze meg közelebbről!