ugrás a tartalomhoz

Webhely tervezési gyakorlatok

Bártházi András · 2003. Szep. 17. (Sze), 08.08
Múlt hét pénteken adtunk hírt "Web használhatóság" címmel egy cikkről, mely bemutatja, hogy a felhasználói várakozásokat tekintve mit és hova javasolt tenni egy weblapon. Rátaláltam az említett tanulmányt kiválóan kiegészítő "párjára", mely egy statisztikai vizsgálatot mutat be kész weboldalakat vizsgálva.

A webdesignpractices, azaz "webhely tervezési gyakorlatok" elnevezésű weblap statisztikákat nyújt a manapság használt megoldásokról a globális, helyi és zsemlemorzsa (*) navigációt, a globális kezdőlapi linkeket, a linkek színét, típusát, stílusát, a keresést és a bevásárlókocsikat illetően. Nagyon igényesen elkészített elemzés!

A statisztikák bemutatása mellett (melyek 75 jelentős webhely 2002 májusában elvégzett vizsgálatának alapján készültek) a szerző elérhetővé tesz tanulmányokat az adott témakörrel kapcsolatosan. Az oldal készítője, Heidi P. Adkisson szívesen fogad javaslatokat, ha valaki ismer a témába illő tanulmányokat.

(*) A zsemlemorzsa (azaz breadcrumb) navigáció elnevezés az aktuálisan olvasott weblap elérésre utal, mely megmutatja hogyan lehet eljutni az oldalra a webhely navigációs fájában.