ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 154.

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 15. (H), 17.36
Az elmúlt hét sem múlt el nyomtalanul a PHP fejlesztői levelezőlista életében, sok új érdekesség látott napvilágot. Ezekről adott hírt a Zend PHP Weekly 154. száma. Olyan érdekességek jöttek elő, mint hangkezelés PHP segítségével Linuxon vagy a múlt héten is említett kis- és nagybetű érzékenység kérdése. Nézzük az érdekesebbeket szépen sorban...

studlyCaps folt: Marcus Börger készített a PHP 5-ös verziójához egy "javítást", mely alkalmazásával a hibaüzenetekben, hívás visszakövetésekben, és egyéb helyeken ahol a PHP függvény illetve metódus neveket ír ki a definíciónál használt kis- és nagybetűs írásmód szerint jelennek meg a nevek. Ez nem jelenti a PHP 5-ös kis- és nagybetű érzékennyé tevését, csupán ezzel az üzenetekben végre az eredetileg használt betűk jelennek meg (a csupa kisbetűs kiírás helyett). Marcus a foltjában a kivétel kezelés metódusait is studlyCaps formára alakította. Szokás szerint még semmit nem lehet tudni arról, hogy bekerül-e a PHP 5-be ez a változtatás.

Függvények letiltás könyvtáranként: Tvrtko Ursulin készített egy foltot a PHP 4.3.3-hoz, melynek segítségével lehetővé válik függvények letiltása könyvtár szinten is (.htaccess állományokból például). Eddig csak az összes PHP processzre lehetett függvényeket letiltani.

Feltöltés állapot jelző: Korábban már volt szó a hírlevélben a feltöltés állapot jelzőről. Most csak azért került elő újra, mert a PHP 4.3.3-hoz igazította a fejlesztője.

Hangkezelés PHP-ben: Két új kiterjesztést javasolt Sara Golemon a PECL kiterjesztés gyűjteménybe. Az egyik a Linux Open Sound System API-hoz illeszti a PHP-t, lehetővé téve többek között a mixer kezelését is (felvételi forrás állítása, hangerő állítása bármely csatornán, stb). A másik egy Ogg/Vorbis fopen protokollt ad a PHP-hez. Ezt használva Ogg/Vorbis tömörített hangot játszhatunk le PHP-ből, illetve ilyen kódolású állományokat állíthatunk elő PCM hangból. Ezek a kiterjesztések kétségtelenül új távlatokat nyitnak a PHP számára :)