ugrás a tartalomhoz

Linuxot használ a Microsoft honlapja

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 21. (Cs), 14.47
Az utóbbi napokban jelentős károkat okozó Blaster féreg célja, hogy a Microsoft honlapját megbénítsa. A cég erre válaszul először törölte a windowsupdate.com címet a DNS szervereiről, majd a microsoft.com kiszolgálását az Akamai elosztott cache hálózatra bízták.

Az Akamai szolgálja a Wired.com hatékony működését is, lényege, hogy a domain nevekre érkező kéréseket a kérőhöz legközelebb lévő cache szerverhez irányítja, és így nagyon gyors választ kap a böngésző. Egy ilyen hálózat domain nevek ellen indított Denial Of Service támadások elhárítására is alkalmas, hiszen a kérések teljesen eloszlanak a hálózatban.

A Microsoft éppen ezért válsztotta az Akamait honlapjának további működtetésére a Blaster működése mellett is. Az azonban elkerülte a figyelmüket (illetve nyilatkozatukból kitűnően nem tartották annyira fontosnak), hogy az Akamai Linux alapú szerverekkel dolgozik.

A Netcraft figyelő jelentése szerint ezzel a Microsoft az egyik legkomolyabb Linux felhasználóvá vált. Erről az érdekes fejleményről egy közleményt is megjelentettek, melyben kifejtik, hogyan lehetséges, hogy a jelentés szerint Linux rendszeren IIS szerver fut.