ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 140.

Hojtsy Gábor · 2003. Jún. 10. (K), 11.28
Az eheti Zend PHP Weekly Summary jópár érdekességgel szolgál, az Active Awards jelöltektől a névtereken keresztül a feltöltés állapotjelzőkig.

Megszületett az idei ActiveState Active Awards jelöltek listája, akik név szerint: Monte Ohrt, Paul S. Owen, Stanislav Malyshev, Stig Bakken, Wez Furlong. Egész júniusban lehet szavazni a jelöltekre.

A PHP 5 és a Sybase adatbázis kiterjesztés kapcsolatában néhány hibát javított David Brown.

Igazi kellemes meglepetések a héten Doru Petrescu és David Enderson kódjai, melyek a hosszú feltöltések közben is visszajelzést adnak a felhasználónak. Külön-külön fejlesztett megoldásaikban hasonló konklúzióra jutottak. A feltöltési folyamatba két új beállítás által vezérelhető mérőt helyeztek. Ha a mérés be van kapcsolva, egy beállításban megadott elérési útra menti a feltöltések közben a PHP az előrehaladás adatait. Ezt egy másik szkript ki tudja olvansi, és meg tudja jeleníteni a felhasználó számára. Az egyes feltöltésekre egyedi azonosítókkal hivatkozhatunk. A megoldást élő demóval is demonstrálja Doru.

A strip_tags() függvény működését javította Moriyoshi Koizumi egy új elemzővel. Kódbúvárok számára a "javítás" külön elérhető.

Ha valaki az mnogosearch kereső kiterjesztést próbálta használni a legújabb PHP 4.3.2 alatt, bizonyára észrevette, hogy sok gond akad vele. Sergey Kartashoff megjegyezte, hogy egy javított verzió elérhető az mnogosearch weboldalán, és a jövőben valószínúleg a PECL-en keresztül lesz telepíthető a modul.

Wez Furlong a konstans tömbökben használt konstansok egy problémáját javította.

Az aktuális 4.3.2-es PHP változat és a 4.1.2 között végzett sebesség összehasonlítások azt mutatták, hogy a fájlokat kezelő kódok sok esetben lassabbak az újabb változatban. Ez csak MacOS rendszeren érezhető, más rendszereken elhanyagolható. Azok számára, akiknek a sebesség fontos szempont, jó hír, hogy a következő PHP változat számos előrelépést tartalmaz majd ezen a téren.

Úgy tűnik, hogy megvalósítási problémák miatt a névterek támogatását egyelőre törölték a PHP 5-ös fejlesztési változatából. Ez érdekes lépés, tekintve, hogy a PEAR számára ez egy nagyon fontos új szolgáltatás lenne az osztályok jobb elrendezése érdekében...