ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 135.

Granc Róbert · 2003. Május. 5. (H), 11.37
A Zend szokásos heti hírlevelének 135. számából:
Megjegyzések és a futtatási sebesség - Ha valaki már elgondolkodott azon, hogy vajon a megjegyzések vagy üres sorok a PHP szkriptjeiben mennyire befolyásolják a sebességet - itt a válaszunk. Egy bizonyos Ilia küldte el a listára a statisztikáit:
"Ha a szkripted teljes méretének több, mint 40% megjegyzésekből áll, a 40 kilobájtnál nagyobb fájlok esetén az összes megjegyzés törlésével mintegy 2-4% gyorsulás érhető el."
PHP compiler (mint például a Zend Optimizer) használata esetén ez már nem érvényes. A PHP parancssoros módja emellett használható a megjegyzések és üres sorok eltávolítására is, a következőképp:
php - w script_name . php > script_name_new .php
Azért egy biztonsági másolat készítése nem árt ennek kipróbálása előtt...
DOMXML sebesség - Walt Boring írt segítséget kérve a listára a DOM feldolgozással kapcsolatban. Walt az xmldoc() segítségével dolgozott fel 12 megabájtnyi XML adatot, és erre a szkriptnek 11 percre volt szüksége!
Jelenleg úgy tűnik, a sebesség növelésére nincs javítás abban az esetben, ha az XML adatok a memóriában tárolódnak, de ugyanezeket az adatokat a merevlemezről olvasva (mint azt Mark Hershenson itt kifejtette) a feldolgozás ideje mindössze 3 másodpercre csökken.
Marcus Börger megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy a PHP 5 számos jelentős, az XML-lel kapcsolatos javítást tartalmaz majd.

ODBTP projekt és kiegészítő - Azok számára, akik nem Windows platformon dolgoznak, ám egy Windowsos gépen található ODBC adatbázist kell elérniük, Robert Twitty új megoldást nyújt. Az ODBTP az Open Database Transport Protocol, azaz a Nyílt adatbázisátviteli protokoll rövidítése, amely egy a Sourceforge.net-en fejlesztett projekt. Három részből áll: az adatbázist és az ODBC meghajtókat tartalmazó Windows gépen futó szolgáltatásból, a vele kapcsolatot tartó C könyvtárból és a C könyvtárat használó PHP kiegészítőből. A kód első pozitív véleményezése után úgy tűnik, hogy Robert PHP könyvtára a PECL része lesz majd.
Miért ZTS? - Egy fejlesztő kérdésére válaszolva Derick Rethans és Wez Furlong rövid, érdekes válaszokat adtak a Zend Thread Safety azaz szálbiztos kódot illetően. Jó olvasmány mindenkinek, aki szeretné elmélyíteni technikai megértését.
Elavuló stdio - Mint azt már e hírlevél egyik korábbi számában említettem, a stdio-t használó minden kiegészítő számos korláttal találja magát szembe. Sascha Schumann ezen a héten állított össze egy foltot, amely teljesen megszünteti a stdio használatát a PHP 4-ben. A fejlesztők hosszas párbeszéde után úgy tűnik, hogy ez a változás már a 4.2.3 kiadás része lesz.
Megjelent a PHP 4.3.2 RC2 - A fejlesztők azt kérik, hogy aki tudja, tesztelje ezt a második előzetes kiadást, amely mind forráskód (.tar.gz, .tar.bz2) mind Windows bináris (.zip) formájában letölthető. Itt található a változások teljes listája.
*= operátor - A fenti kéréshez kapcsolódva: a második előzetes kiadásban gondok vannak a *= operátorral a Windows és a Mac OS X platformokon. A hiba azóta már ki lett javítva, a végleges kiadásban biztosan nem jelentkezik majd.
Az expat helyettesítése a libxml2-vel - Sterling Hughes vetette fel a jelenlegi XML könyvtár (az expat SAX parser) kicserélését a PHP 5-ben a fejlettebb libxml2-re. Mint arra Sterling rámutatott, a libxml2 a következőket is nyújtja:
XML Schema, DOM, validálás (DTD-vel vagy Schema-val), SAX, XML katalógus, Docbook és HTML parser, XPath, XPointer, Xinclude, alap XML adattípusok (XML Schema 2 rész), és FTP és HTTP átvitel (valamint egy IO wrapper könyvtár, mint a Streams).
Ezek a technológiák jelenleg hiányoznak a PHP-ből, és kétségkívül jelentősen javítanák a szabványoknak való megfelelőségét.
Sterling teszteket végzett a kompatibilitás ellenőrzésére, és úgy tűnik, hogy az új kiegészítő korrektül működik. Természetesen az 5.0 kiadását megelőzően még számos további tesztet kell majd elvégezni.
Ám általánosságban ez egy fantasztikus lépés a gyorsabb és funkciódúsabb XML-kompatibilis PHP irányába.
Memóriakezelés a PHP-ben
Miután egy sorozat kérdés érkezett Vegard Munthe-től a PHP memóriakezelését illetően, Derick Rethans egy sor kiváló válasszal érkezett. Ha valakit érdekelt valaha is, hogyan foglalja le és szabadítja fel a PHP a változó-memóriát, érdemes elolvasnia Derick levelét.

Ennyit már a tudomány és a technika újdonságaiból.