ugrás a tartalomhoz

Mi a nyílt forráskódú szoftverek sikerének titka?

Granc Róbert · 2002. Feb. 5. (K), 10.17
Az OSDN csoport (Open Source Development Network, azaz kb. "A nyílt forráskódú fejlesztés hálózata"), és a Boston Consulting Group (BCG), az egyik legtekintélyesebb amerikai tanácsadó cég a tavalyi év folyamán egy átfogó felmérést végzett a Sourceforge-on regisztrált 526 fejlesztő részvételével, azzal a céllal, hogy megtalálja, mi motiválja a nyílt forráskódú projektek fejlesztőit, valamint milyen háttérrel dolgoznak ezeken a projekteken.

A felmérés eredményét január 31-én, a New Yorkban megrendezett Linux World találkozón ismertették egy prezentációban.

A nyílt forráskódú fejlesztés eredményei olyan projektek, mint a Linux operációs rendszer, vagy az Apache webkiszolgáló, amelyek igen jelentős részesedéstől fosztották meg a piaci termékeket.

A felmérés azt mutatja, hogy a fejlesztők elsődleges motivációja az intellektuális stimuláció, vagyis maga a fejlesztés, a "teremtés" öröme, ezt közvetlenül a képességek fejlesztésének vágya követi.

"Elég csak elképzelni azt a versenyelőnyt, amellyel egy olyan vállalat rendelkezne, amely képes ilyen szintű motivációt elérni az összes alapvető folyamatában!" mondja Bob Wolf, a BCG egyik vezetője, a felmérés társszerzője. "A felmérés egyben hozzásegített bennünket az önszerveződő közösségek általános, de leginkább a nyílt forráskódú fejlesztői közösségek jobb megértéséhez is."

Bob Shapiro, a BCG vezető tanácsadója szerint

"Én úgy becsülöm, hogy a nagyvállalatok, nagy szervezetek tipikusan a kreatív potenciáljuk 10-20 százalékán üzemelnek, összehasonlítva a csúcshelyzetekben elért teljesítményt az átlagos kedd délutánon megvalósított teljesítménnyel. Érdemes figyelembe venni azt, vajon a nyílt forráskódú modell megoldhatja-e ezt, és az egyéb lehetséges vállalati gondokat."

A felmérés eredményeként a következő tények szűrhetőek le:

  • A felmérés résztvevői extrém magas kreativitásról számolnak be projektjeikben. 63 százalékuk szerint a jelenlegi projektjeikben történő részvétel legalább annyira kreatív, mint bármi, amit eddig csináltak.

  • A "jó kis móka" (a válaszadók 43 százaléka jelölte a legfőbb motivációnak), a [programozási] képességek fejlesztése (43%), a nyílt forráskódú közösség támogatásának vágya (34%), valamint az egyének saját szükségleteinek kielégítése (30% mind személyes, mind professzionális szükségletként) a legfőbb motiváció a nyílt forráskódú közösségben. A szoftverfejlesztő vállalatok legyőzése nem jelentős motiváció.

  • A nyílt forráskódú közösség valóban globális, figyelembe véve, hogy a válaszadók 35 különböző országból érkeztek.

  • A legtöbb résztvevő legalább heti 10 órát fektet be a megosztott programozási erőfeszítéseibe.

  • Habár számos fejlesztő még tanul, vagy kutató, a legtöbben képzett információtechnológiai szakemberek (56 százalék). A minta átlagos programozási tapasztalata 10 év felett volt.