ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 71.

Granc Róbert · 2002. Jan. 21. (H), 17.08
A Zend hírlevél 71. számából:

A kézikönyv fordításai - Tekintetbe véve a nagy izraeli felhasználói bázist, valamint azt, hogy maga a Zend Technologies is izraeli cég, feltételezhető lenne, hogy a PHP kézikönyv már rég elérhető héber nyelven is. Ám ez nem így van, de egy jelentkező már van a feladatra, valamint úgy tűnik, arab fordítás is készül, ezekkel a PHP kézikönyv már 14 nyelven érhető majd el.

FOSDEM - a magyarul kicsit hülyén hangzó rövidítés jelentése: Free Open Source Developers European Meeting, azaz "Az ingyenes és nyílt forráskódú [szoftverek] fejlesztőinek európai találkozója", február 16-án és 17-én, Brüsszelben. A tavalyi évben sokan felbukkantak a PHP fejlesztők körül, idén is ez várható, valamint két fejlesztő sessionöket is vezet majd.

DOMXML kiegészítő - egy bizonyos Christian Stocker, aki intenzíven használja a munkájához ezt a kiegészítőt, eldöntötte, hogy aktívabban részt vesz a fejlesztésében, hogy gyorsabban megszabadulhasson a hibáktól és hozzáadhassa a libxml könyvtár azon újdonságait, amelyek még hiányoznak a kiegészítőből. Az első lépése az EXSLT támogatás beépítése volt, amely a CVS-be egyelőre még nem került bele, de letölthető Christian honlapjáról.

Biztonságos mód probléma - ha valakinek problémája van a safe-mode beli futtatással, a patch letölthető innen.

Szabadság - Zak Greant, a PHP QA (kérdések és válaszok) csapatának tagja pár hetes szünetet tart, remélhetőleg ettől függetlenül azért a felmerülő kérdések válaszolása zökkenőmentes marad...

Fejlett adattípusok - az új kiegészítő nagy figyelmet kapott a PHP fejlesztői levelezőlistán. A kódban még pár dolgot tovább kell csiszolni, mielőtt véglegesnek nevezhetnék majd. Még nem dőlt el, hogy az új kiegészítő belekerül-e a PHP 4-be, vagy majd csak az új PHP 5 része lesz, amely az új Zend motor objektum-orientált funkcióira épül.

CLI SAPI - a munka folytatódik a parancssori (CLI) felület integrálásán. Úgy tűnik, hogy elkészülte után a CLI verzió mindig a többi SAPI-val egy időben fog majd frissülni.

Tagek (kifejezések) felülírása PHP funkciókkal - elkészült ennek a funkciónak a prototípusa, a szerző levele alapján úgy tűnik, a lényege az, hogy Coldfusion vagy Roxen stílusú tagek (kifejezések) emulálhatóak vele.

XSLT kiegészítő - a CVS már a frissített kódot tartalmazza, amely már lehetővé teszi a Sablotron 8.0 használatát is.

PHP 5 - a fejlesztői levlistán elkezdődött egy párbeszéd a PHP 5 alfájának közzétételével kapcsolatban. Ez lehetővé tenné, hogy a fejlesztők teszteljék az új objektum-modellt, amely az új Zend motorra épül, valamint a felhasználók is elmondhatnák véleményüket, kéréseiket. Az alfa verzió elérhetővé tétele a következő hetekben várható.