ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 65.

Granc Róbert · 2001. Dec. 3. (H), 13.10
A Zend 65. hírleveléből:

GMime kiegészítő - új PHP kiegészítő készült MIME feldolgozásra. A "php-gmime" kiegészítő a http://spruce.sourceforge.org/gmime/ címen elérhető C gmime könyvtárat tartalmazza, a használatát pedig PEAR osztályokkal teszi egyszerűbbé. Az (egyelőre bétának tekinthető) kiegészítő jelenleg a http://www.klaban.torun.pl/prog/gmime/ címről tölthető le.

PHP 4.1.1 - (mint arról mi is beszámoltunk) az elmúlt hét folyamán egy rövid ideig letölthető volt a php.net honlapról a 4.1.0 végelegesnek tekintett változata, ám ezt hamarosan törölték onnan, az utolsó pillanatban felderített hibák miatt. A végleges 4.1.0 csak ezen a héten fog majd megjelenni. Az is lehetséges, hogy a félreértések elkerülése végett a végleges verzió végül 4.1.1 verziószámmal jelenik majd meg.

4.1.0 RC 4 - előreláthatólag ez már valóban az utolsó RC (Release Candidate, azaz kiadás előtti változat) lesz. Letölthető a http://www.php.net/~zeev/php-4.1.0RC4.tar.gz címről, elsősorban tesztelési célokra.

A $PATH_INFO használata IIS szerver alatt - a Windows használóknak problémás IIS alatt a változó használata, a gondokat eddig csak a PHP CGI módban történő futtatásával lehetett kiküszöbölni. A 4.0.6 kóddal működő megoldás letölthető innen. A hiba javítása a 4.1.1 verzióba már valószínűleg nem kerül bele, majd csak a 4.2.0-ba.

Apache 2 - egy gyorstipp azoknak, akik az Apache 2 és PHP kombinációt tesztelik: az Apache-ot DSO (Dynamic Shared Object) támogatással kell fordítani, majd a PHP-t a --with-apxs kapcsolóval configurálni az apxs2 használatához.

C++ kiegészítők - egyre népszerűbb a C++-ban írt PHP kiegészítők írásának ötlete, ám eddig nem létezett hivatalos "how-to" dokumentum, amely leírná hogyan. Itt található az első leírás, amely felvázolja a szükséges lépéseket, és remélhetőleg eléggé egyértelmű mindenkinek, aki rendelkezik C++ gyakorlattal.

Egymásba ágyazott megjegyzések - Elkészült egy új patch a Zend motorhoz, amely lehetővé teszi, hogy a PHP szkriptek egymásba ágyazott C stílusú megjegyzéseket tartalmazzanak. Habár a patch fogadtatása pozitív volt, a PHP 5 előtt nem várható ez az új funkcionalitás elfogadása. A legnagyobb gond ugyanis a visszamenőleges kompatibilitás hiánya, amely jelentős gondokat okozhat a régebbi szkriptek futtatásakor. Talán a következő Zend motor tartalmazza majd ezt a funkciót.