ugrás a tartalomhoz

phpnuke.org

Granc Róbert · 2001. Nov. 8. (Cs), 17.43
Még csak tegnap állt le a phpnuke.org, de máris többen érdeklődtetek utána, mi történt vele, miért szűnt meg, alakult így át a honlap. Nos, az elmúlt hetek/hónapok eseményeinek összefoglalása:

Számos korábbi próbálkozás, elágazások után idén tavasszal néhány php-nuke felhasználó összeállt, hogy komolyabb rendszert hozzanak ki a nuke-ból, mivel úgy gondolták Francesco Burzi, a nuke fejlesztője túlságosan is csak a saját feje után megy a fejlesztéssel, nem nagyon hallgat a kérésekre/tanácsokra.

Ezzel indult el májusban a PostNuke

A PostNuke eredeti maroknyi fejlesztőjéből mára közel 100 tag lett a SourceForge-on. A fejlesztés már az elejétől a CVS-ben indult, és nagyon sokat segített rajta a John 'niceguyeddie' Cox által még az elején összeállított roadmap, azaz távlati terv.

A fejlesztések, a Nuke hibáinak javítása, és egyértelmű szabványok felállítása hamarosan számos fejlesztőt csábított el a php-nuke-tól. Az eredmények láttán FB megpróbálta követni a fejlesztés ütemét, valamint saját kódját is CVS-be helyezte - de továbbra sem nyitotta azt meg, csak egy időre, a nukeaddon.com tagjai számára.

Október elején minden előzetes bejelentés nélkül FB újra lezárta a CVS-t (valószínűleg túl kényelmetlennek találta), erre válaszlépésként a nukeaddon.com közölte, hogy felhagy a php-nuke modulok fejlesztésével, csak a PostNuke-ra koncentrál, és a honlapjukat is átkonvertálták. Ezt megelőzően az egyik legfontosabb nuke dizájner, kodred már áttért a PostNuke-ra, számtalan egyéb php-nuke-os oldallal együtt.

Kb. két héttel ezelőtt FB bejelentette, hogy nincs energiája a honlapot fenntartani, de a php-nuke fejlesztését folytatni szeretné. Ennek bizonyítékaként jelent meg most az 5.3 verzió, biztonsági javításokkal (amelyek a PostNuke-hoz már régen elérhetőek voltak, vagy azt nem is érintették), adatbázisabsztrakcióval (szintén a Post-Nuke után), új blokkrendszerrel, stb. Nagy újdonság az átdolgozott, html alapú sablonrendszer.

Kérdés, hogy valóban fogja-e, tudja-e majd FB továbbfejleszteni a php-nuke rendszert, valamint hogy központi honlap nélkül a fórumai elegendőek lesznek-e a jelenleg még óriási felhasználói bázis (két nap alatt félmillióan(!) töltötték le az 5.3-at) megtartásához, a frissítések, modulok, dizájnok, kiegészítők központosított elérhetősége nélkül...

A PostNuke ugyanakkor egyre több honlappal támogatja a felhasználóit, a mods.postnuke.com, a themes.postnuke.com és a blocks.postnuke.com mellett hamarosan elindul a support.postnuke.com is, amely dokumentációt, leírásokat, súgókat közöl majd...

Hát, összefoglalva ennyi a történet azoknak, akiket érdekelt a Nuke, de nem tudnak (eléggé) angolul. Én csak azt tudom ajánlani, hogy itt az idő frissíteni Post-Nuke-ra.