animatedpng.com: animált PNG-vel foglakozó weboldal indult

Címkék

PHUG (PHP Toronto User Group) bejelentette, hogy hivatalosan elindította az animatedpng.com weboldalt. Az elmúlt néhány hónapban a PHUG szorosan együttműködött Andrew Smith-szel és a School of Computer Studies tagjaival az Animated PNG (APNG) kiadásának fejlesztése és népszerűsítése érdekében.

A Firefox 3-ba beépített számos fejlesztés egyike az animált PNG fileok támogatása. A böngészők már több mint egy évtizede támogatják az animált GIF-eket, azonban a GIF fileformátumnak számos korlátja van, ebből kifolyólag régóta esedékes a leváltása. A PNG formátum napjainkban már széleskörben elfogadott, mint a statikus GIF képek kiváló alternatívája. Az új animált PNG formátum (APNG) egy egyszerű kiterjesztés a PNG-hez, annak érdekében, hogy az használható legyen animációs feladatokra is.

További információk a weboldalon.

(A linkért köszönet _peter_ olvasónknak!)

Hozzászólások

Van ennek értelme? Ki látott utoljára animált gif-et és hol?

Annak, aki animgifet pakol az oldalara, van izlese, csak rossz :) Oncelu, azert animal, mert lehet animalni, nem azert, hogy javitsa a hasznalhatosagot vagy a tartalma miatt. Bannernek jo lehet, ha nincs flash, de flash az a bannerek celkozonsegenel van, aki nem szokott bannereket nezni, az nem fogja megnezni az animgif bannert sem. Na, ugyan ez vonatkozik animpng-re is.

Animgifet nem tudja kivaltani a tamogatas hianya miatt es kulonben sem hasznal mar senki animgifet, de ha nagyon kell valami, akkor megoldja giffel, mert azt mindenki tamogatja, vagy megcsinalja flashben, mert azt is tamogatja mindenki.

Flasht nem tudja kivaltani, mert nem tamogatott, nem interaktiv, nem tud streamet, nem tud vektorgrafikat, nem tud hangot, nem tud semmit se, raadasul vesztesegmentes, jpg->flash meg mindig kedvezobb.

De kozben eszembe jutott egy alkalmazasi lehetoseg, amire tenyleg jo lehet ha mindenki tamogatja: progress bar :) Vagyis inkabb progress circle, az a fajta amelyik nem er veget, csak koroz, mert nem lehet meghatarozni a feladat idejet, pl drupalban is ilyen van autocomplete-hez. Na, erre jo lehet, mert kezeli az atlatszosagot.

"ugyanez igaz a flashre is."

Ez nem igaz a flashre teljesen, mert flashel lehet jo dolgokat is csinalni, pl youtube, zenelejatszo, flashes jatekok, stb. Flashes menu viszont tenyleg ugyan az a szint mint az animgif.

"ez mióta baj? főleg, ha a webgrafikák esetében még így is kisebb a mérete, mint a jpeg-é?"

Nem baj az, csak nagyobb a merete a kepnek, ami viszont mar baj. Csak akkor kisebb a png ha kicsi a kep. Png-ben senki nem rak fel fotokat, max design elemekre erdemes hasznalni, mert azok tobbnyire kicsik es jol jon az alpha channel.

"még nem."

Ie meg most sem kepes a sima png-t rendesen tamogatni, gondolod hogy majd lesz benne apng? :)

Jobban utanaolvastam kozben, elsosorban nem webre szanjak, hanem guihoz. De ennek sincs sok ertelme, hol van szukseg animalo ikonokra vagy animalo barmire? Es miert nem jo az mng? Ja és a png group tavaly hivatalosan is elutasitotta az apng-t.

A veszteségmentességet elég negatív értelemben írtad.
A veszteségmentesség azt jelenti, hogy a lehető legjobb minőségű, minden pixel olyan, mint az eredetin.
Egyedül a mérettel lehetnek gondok.
Amit sokan nem tudnak az, hogy a PNG sok esetben kisebb, mint a JPG!
Nézz meg egy olyan képernyő mentést, ahol sok szöveg van. Készítettem egy mentést PNG-ben: 204 KB.
Átkonvertálva JPG-be. 70%-nál 200KB. 90%-nál 340KB. 100%-nál 630KB.
Tehát nem kell lesajnálni a PNG-t, valamikor az a jobb választás.

Nincs bajom nekem a vesztesegmentessel, de ha nincs ra szukseg, akkor minek eroltetni. Foleg olyasmihez jo a png, ahol kell az atlatszosag esvagy kicsi meretu a kep, pl. dizajnelem. Ilyenre a png egyertelmuen jobb, mert szebb es kisebb is mint a jpg. De fotokhoz webre pl. felesleges, annyival nem szebb mint a jpg, viszont sokkal nagyobb. De ha mar apngrol van szo, akkor Pistikenek se kell az animalo galambos boritekhoz, siman kijon akar 64 szinu gifbol.

"Flasht nem tudja kivaltani, mert nem tamogatott, nem interaktiv, nem tud streamet, nem tud vektorgrafikat, nem tud hangot, nem tud semmit se, raadasul vesztesegmentes, jpg->flash meg mindig kedvezobb."

OFF?
errol jut eszembe nem tudja valaki hogy' lehet a hangot beallitani a flash pluginhez? kedvesem youtubozna. koszi!
hogy miert nem volt jo az animaciokhoz amit az mplayer plugin lejatszik...?

A mng nem pont erre szolgál?
Emlékeim szerint még a bootsplashbe is beletette a SuSE, és akkor a Bringing up network... felett egy forgó földgömb volt...

Szerény véleményem szerint nem rossz az öltlet.. da animált SVG jobban kéne... esetleg PNG object lehetőséggel. De alapvetően egy open-source flash szerü bigyo is ok.... . alapvetően nem animált SVG is jol jönne. mert kicsi :P és az jo.

Meg ne feledjük el hogy M$ éknél azért nincs idő megirni a PNG támogatást.. mert elmegy az idő avval hogy megirják a támogatást az Adware Spyware és egyébb finomságokhoz.
__________
"It's nice to be important, but it's more important to be nice"

Arra is egy evtizedett kellet varni mire az Internet Explorer vegre tamogadta az atlatszo PNG-t. Hat majd olyan 2020 korul talan ezt is fogja :)