Fotószerkesztés böngészővel

Vágólapra másolva!
Könnyen előfordulhat, hogy a frissen készült digitális fotókat át kell méretezni e-mailezés előtt, ki kell vágni belőlük egy részletet, viszont nincs fotószerkesztő program a PC-n. Ilyenkor jön jól egy online képszerkesztő: kipróbáltuk jelenleg mire képes az öt legnépszerűbb alkalmazás.
Vágólapra másolva!

A hagyományos, telepítést igénylő és gyakran drága szoftverek mellett egyre több ingyenes, interneten keresztül elérhető alkalmazás terjedt el az utóbbi években. Olyan óriásvállalatok is felismerték már az ebben rejlő lehetőségeket, mint a Google és a Microsoft, az előbbi például tavaly indította el webes szolgáltatását, amely egyszerű szövegszerkesztő és táblázatkezelő funkciókat kínál.

Az irodai alkalmazásokon kívül szinte napi rendszerességgel van szükség alapvető képszerkesztő szolgáltatásokra is, hiszen ma már a legtöbben digitális fényképezőkkel és mobiltelefonokkal készítik a fotókat. Otthoni használatra ezért sokan telepítenek ingyenes, fizetős, esetleg illegális szoftvereket, azonban ennél is egyszerűbb megoldás lehet az internetes képmanipulálás, ugyanis bárhol, bármikor elérhető alternatívát nyújt. Nyaralás alatt az internetkávézókban, vagy olyan irodai, iskolai PC-ken, ahol nem lehet új szoftvereket telepíteni, ideálisak lehetnek ezek az új eszközök.

A legtöbb webes képszerkesztő teljesen ingyenesen használható, és többnyire ugyanolyan munkamenetet kínál: először fel kell tölteni a fotót a weboldalra, majd vágás, méretezés, illetve színezés után a módosított képet a merevlemezre, illetve pendrive-ra lehet menteni. Némelyik oldal azt is felajánlja, hogy azonnal egy képmegosztó oldalra, például a Flickr-re tölti fel a kész képet.

Pixenate

Egy Írországban bejegyzett cég fejlesztése az egyik legkorábban létrehozott webes képmanipulációs weboldal, a Pixenate. A korábban PXN8 nevén ismert szolgáltatás az egyik legegyszerűbben használható a mezőnyben, és az alapkövetelménynek számító képméretező, illetve vágó eszközökön kívül több extrával is felszerelték.

Forrás: [origo]

Az angol és spanyol nyelven egyaránt használható alkalmazás segítségével nem csupán a vaku által generált vörös szem távolítható el a képekről, de lehet fehéríteni a fogakat, vagy szöveget írni a fotóra. Az effektek között található többek között olajfestményt és szénrajzot utánzó is. Külön érdekesség, hogy az egyes funkciók használatát felugró ablakokban magyarázzák el. Bár korábban nem rendelkezett előnézeti lehetőséggel, a jelenlegi verzióban már egy kisebb ablakban láthatók a módosítások eredményei, így nem kell megvárni, míg a teljes képet átalakítja a rendszer.

Sajnos azonban kizárólag webes képek készítésére alkalmas a PXN8. Fel lehet tölteni ugyan akár tíz megapixeles képeket, sőt azokat effektezni is lehet, a végeredmény azonban legfeljebb 1600x1200 pixeles méretben menthető el.

Phixr

Az egyik legtöbb szerkesztési funkcióval ellátott webes szoftver az osztrák Phixr, amelybe szintén feltöltéssel, egy link megadásával, vagy úgynevezett bookmarklet segítségével lehet feltenni a fotókat. Ez utóbbi módszer a Pixenate esetében is elérhető, lényege pedig az, hogy a böngésző Kedvencek menüjébe épülve bármely neten lévő kép egyetlen kattintással szerkeszthetővé válik.

Forrás: [origo]

A Phixr tartalmaz képméretező, színező, homályosító, élesítő, keretező, és rengeteg egyéb szolgáltatást is. Valódi képszerkesztő programra emlékeztet például az is, hogy képkivágás közben a Shift billentyűt lenyomva négyzetes arányú lesz a kijelölés, akárcsak a Photoshopban.

A mellett, hogy a legtöbb manipulációs lehetőséget nyújtja, a teszt során a Phixr bizonyult a leggyorsabb szerkesztőnek. Előnye továbbá, hogy a JPG formátum mellett képes PNG, GIF, és PDF mentésére is. Nagy hátránya viszont, hogy maximum 1440x1080 pixel felbontású fotó készíthető vele, az ennél kisebb képeket viszont egy tucat képmegosztó honlapra képes feltölteni regisztrációt követően.

Snipshot

A korábban Pixoh néven debütáló szolgáltatás rendelkezik a legszebb felhasználói felülettel. Az előző két alkalmazáshoz hasonlóan feltöltéssel, link megadásával, illetve bookmarklet segítségével nyithatók meg a szerkeszteni kívánt képek.

Forrás: [origo]

A Snipshot szinte kizárólag méretezésre és alapszintű színkorrekcióra, illetve élesítésre alkalmas, ezt a puritán légkört azonban ellensúlyozza, hogy az előzőekkel ellentétben kimondottan nagy méretű, akár 5000x5000 pixeles, vagyis 25 megapixeles képek módosítására is képes. A végeredményt fel lehet tölteni a Flickr-re, de el lehet menteni JPG, GIF, PDF, PNG, és TIF formátumban egyaránt.

Cellsea

Eredetileg mobilszolgáltatóként működik a Cellsea nevű amerikai vállalat, amelynek webes fotószerkesztő oldala nyújtja a legtöbb játékteret az effektezéshez. Segítségével legfeljebb 5 megabájtos képeket lehet megnyitni, és szerkeszteni. Több tucat színmódosító szűrőt, torzító effektet, és különleges hatást kölcsönző eszközöket tartalmaz, ilyen téren tehát verhetetlen, azonban a tesztelt mezőnyben a leglassabb működésűnek bizonyult.

Forrás: [origo]

Az elkészült alkotásokat JPG, BMP, GIF, és TIF formátumban lehet a merevlemezre menteni, vagy e-mailben továbbítani, esetleg feltölteni egy Flickr online fotóalbumba.

Fauxto

Jelenleg még béta verzióban van, azaz fejlesztés alatt áll a hagyományos asztali szoftverekre leginkább emlékeztető Fauxto, mely kizárólag rövid regisztráció után használható. Bár túl sok szerkesztési lehetőség még nem található benne, mégis egyedi szolgáltatásokat nyújt. Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan webes alkalmazás jelenleg, mely képes a profi grafikai munkákhoz szükséges rétegkezelésre, illetve rajzolásra és festésre is.

Forrás: [origo]

Összegzés

A jelenleg elérhető webes képszerkesztők tesztelése után vegyes érzések maradtak bennünk. Először többen is meglepve tapasztalták, hogy ilyen nagy számban érhetők már el különféle fotómaniupálciós lehetőségek, ugyanakkor az is hamar világossá vált: komoly feladatokra még nem alkalmasak ezek a netes szoftverek.

Annak ellenére viszont, hogy még nem váltják fel a hagyományos alkalmazásokat a webes változatok, egyszerű képmódosításra, méretezésre, effektezésre már ezek is kitűnően alkalmasak. Egy netkávézóba betérve pillanatok alatt emailben elküldhető a legújabb fénykép, ráadásul a legtöbb tesztelt képszerkesztő képes feltölteni a végeredményt a Flickr webes fotótárba is.

A legkönnyebben használható képszerkesztőnek a Pixenate bizonyult: elmagyarázza a különböző eszközök rendeltetését, és gyorsan működik. Bár nem tömték tele extrákkal, például nem képes több tucat formátumba menteni a képet, a leggyakrabban használt funkciók helyet kaptak benne, így a kezdőket nem zavarja a rengeteg, általuk ritkán használt opció.

A weben keresztül elérhető képszerkesztők egy része még fejlesztési fázisban van csupán, de a már kipróbálható változatok is egyre több funkcióval gazdagodnak, így várható, hogy egy-két éven belül már valódi alternatívát nyújtanak majd a megszokott szotfverekhez képest, remélhetőleg továbbra is teljesen ingyenesen.