Firefox, a közösségi böngésző

A most megjelent Firefox böngésző egyik újdonsága Social API, amely a közösségi életet hivatott felpezsdíteni. A Social API segítségével a közösségi oldalak integrálódhatnak a böngészőbe. Ez az integráció nem merül ki a közösségi oldal fontos részeinek egyszerű elérhetőségében, hanem az API által kezelt gombok az eszköztáron képesek értesítéseket is megjeleníteni. Ezen felül a közösségi oldal integrálódhat egy ki- és bekapcsolható oldalsávba is, ahol a közösségi oldal tartalmat jeleníthet meg, például a csevegőt, az ismerősök listájával. Így könnyedén kezdhetünk új beszélgetést barátainkkal, ismerőseinkkel. Lehetőség van továbbá arra, hogy az oldal kattintható értesítéseket is megjelenítsen, amely közvetlenül az értesítést kiváltó tartalomhoz visz. Ez utóbbi funkciók letilthatóak, mint ahogy a Social API-t használó szolgáltató integráció is eltávolítható a böngészőből.

Hirdetés

Ezzel a szolgáltatással a Firefox megpróbálja követni a megváltozott böngészési szokásainkat, ahol a közösségi oldalak mindig ott vannak megnyitva egy-egy lapon. Hatékony és gyors módja ez közösségi médiumok kezelésének, ahol minden szükséges dologról – a felhasználói beállításoktól függően – diszkréten vagy harsányabban értesít a böngésző. A Social API – a Mozilla hagyományaihoz híven – szabadon és korlátozásoktól mentesen elérhető más böngészőgyártók számára is, így ez a funkció megjelenhet a versenytárs böngészőkben is.

social api

Az első partner a Facebook, amely a Facebook Messenger for Firefox elnevezésű szolgáltatásával támogatja a Social API-t. A szolgáltatás kipróbálásához frissíteni kell a Firefoxot a legújabb, 17-es verzióra és meg kell nyitni a weboldalt és „Turn on” nyomógombra kattintva bekapcsolni a szolgáltatást, és a böngészőben is engedélyezni az integrációt. Ennek hatására megjelenik négy új gomb a böngészőben, amely a Facebook értesítési ikonjait eleveníti meg a Firefox felhasználói felületében. A Facebook gombbal testre szabhatjuk az integráció működését: az oldalsávot és a felbukkanó értesítéseket kapcsolhatjuk be kedvünk szerint. Innen kezdeményezhetjük a szolgáltatás kikapcsolását is. A további gombok az ismerősök, az üzenetek és az értesítések kezelésére szolgál. A gombokra kattintva megjelenik a kívánt tartalom és a gombok – a Facebook által ismert módon – kis számmal is jelzik az adott kategória új elemeinek számát.

Az oldalsávot bekapcsolva rajta tarthatjuk kezünket a Facebook-történések ütőerén, hiszen az ismerősök tevékenysége megjelenik az oldalsáv felső részében, míg az alsó részben a Facebook csevegő alkalmazása mutatja a lehetséges csevegőpartnereket. Innen kezdeményezhetünk új csevegést és a megjelenő ablakokban fogadhatjuk ismerőseink érdeklődését.

A most megjelent Social API támogatás csak az első lépés a fejlesztések terén, hamarosan újabb közösségi szolgáltatókkal bővül a kínálat és új szolgáltatások is érkeznek majd a Social API-vel a böngészőbe.

Azóta történt

Előzmények