ugrás a tartalomhoz

RSS csatornák

Mi az RSS?

Az RSS a Really Simple Syndication (körülbelül: nagyon egyszerű információ megosztás) rövidítése. Egy olyan formátumról van szó, amely lehetővé teszi, hogy webhelyünk aktualitásait megosszuk veled és más weboldalak szerkesztőivel. A formátumnak több verziója létezik, mi a 0.92-es változatot támogatjuk, mely az egyik legelterjedtebb variáns.

Miért jó nekem az RSS?

Számos asztali alkalmazás áll rendelkezésre a különböző RSS szolgáltatók által publikált tartalmak olvasására. Ha gyorsan képbe szeretnél kerülni, és nincs időd rendszeresen sok webhelyet átböngészni, akkor az RSS neked való. Az erre szakosodott asztali alkalmazások és internetes RSS olvasók lehetővé teszik, hogy rengeteg szolgáltatót (csatornát) olvass egyszerre. Néhány ingyenes RSS olvasási lehetőség:

Ez a lista természetesen egyáltalán nem teljes, és nem is feltétlenül reprezentatív. A Wikipédia az ide kapcsolódó programok egy figyelemre méltó listáját tartja nyilván.

Mit nyújt RSS-ben a Weblabor?

Az RSS ikonok jelzései Minden oldalon, amelyhez RSS csatorna kapcsolódik, egy narancssárga (és/vagy zöld) RSS gomb található a jobb felső sarokban. A különböző részeken (munka/állás, blog, cikkek, fórumok stb.) az ottani tartalmak újdonságai érhetőek el ilyen formában. Minél beljebb jutsz webhelyünkön, annál szűkebb szeletre fókuszált RSS csatornát kaphatsz. Webhely térképünk, és a különböző rovatok oldalai a tartalmakra mutató linkek mellett az RSS megfelelőt jelző gombokat is megjelenítik.

Kétféle RSS szolgáltatást nyújtunk. A hagyományosan narancssárga színű RSS gombokkal a tartalmak frissítéseit publikáló csatornákat jelöltük, míg a zöld gombok a hozzászólások csatornáihoz vezetnek. Ezutóbbiak az egyes tartalmak mellett is elérhetőek, lehetővé téve, hogy megfigyelhesd egy-egy számodra fontos tartalom új hozzászólásait.

Az RSS csatornák webcímét megkaphatod a gombok link célpontjának vágólapra másolásával, de ennél sokkal kényelmesebb egy böngészőbe épített vagy RSS Autodiscovery szabványt támogató alkalmazás használata. Webhelyünk fel van arra készítve, hogy bármely RSS megfelelővel rendelkező oldalról kinyerhető legyen a csatornák webcíme egy automatikus felismerést támogató programmal. Ilyenkor csak az adott oldal webcímét kell megadnod az RSS olvasónak és nem kell bajlódnod az RSS hivatkozás kikeresésével.

Mit nyújtanak mások RSS-ben?

A Weblabor miatt nem feltétlenül érdemes elkezdeni használni valamelyik RSS olvasót, de ha több más olyan oldalt olvasol, ahol RSS csatorna formájában is rendelkezésre állnak az információk, akkor már jelentősen meg tudod könnyíteni az életed. A syndic8 az egyik olyan webhely, ahol több mint százezer RSS csatorna közül választhatod ki azokat, amelyek számodra kedvesek. Szeretett webhelyeiden a narancssárga RSS és XML feliratú gombokat keresd. Nagyon jó magyar kiindulópont az RSS iránt éreklődőknek az rss.lap.hu.