A nagy böngészőverseny: Acid2

Nos, kezdetnek elmondanám, hogy óriási kommentcsatákat várok, méghozzá a böngészők védőszentjeitől. Az alábbi teszt linkjével smv barátom dobott meg, és gondoltam írok egy szaftos bejegyzést az eredményről.

Egy kicsit az Acid2-ről.

Ezt a tesztet a különböző böngészők elfogulatlan összehasonlításának céljából hozták létre. Lényege, hogy egy HTML és CSS tesztoldalt kell megtekinteni, és ha böngészőnk normálisan – tehát a W3C szabványainak megfelelően – dolgozik, renderel, akkor egy ilyen képet kell kapnunk:

Így kellene kinéznie

Én fogtam, és a teljesség igénye nélkül, a gépemen fentlévő böngészőkkel kipróbáltam. Az eredmény meglepő volt. Persze nem az IE képességein lepődtem meg, mert azzal eddig is tisztában voltam (nem leszólni szeretném a világ legnépszerűbb böngészőjét, csak megjegyezném, hogy a tudása eléggé gyönge, leszámítva néhány kivételt, mint pl. az XSLT), sokkal inkább a Firefox eredményén lepődtem meg.

Firefox v1.5.0.1

Így néz ki Firefox 1.5.0.1 alatt

Mint látható, a felső és az alsó rész eléggé szétesik, ami a képen nem látszik, hogy pár elem erősen jobboldalra csavarog el. Meglepő nem? Különösen, hogy a Firefoxot mindig a kiemelkedő CSS tudása miatt dicsérték. De lássuk a következő alanyt, ami az Internet Explorer lesz.

Internet Explorer 6.0.2600

Így néz ki Internet Explorer 1.5.0.1 alatt
No igen, ez már sokkal drasztikusabb látvány. A mosolygós arcból szinte semmi nem vehető ki, az egész szétesik, és a kép meg sem jelenik tökéletesen. És akkor most jön a lényeg, amiért ezt az egész bejegyzést írom, hogy a világ (vagy legalábbis szűk olvasóközönségemnek) megmutassam, van élet a Firefox és az Internet Explorer után. Az élet neve: Opera.

Opera v9.00.8212

Így néz ki Opera 9.00.8212 alatt
Ugye, milyen meglepő? Pedig hányan intettek már csöndre, mondván, hogy a Mozilla böngészők sokkal tehetségesebbek, mint a norvégiai Opera. Hozzátenném, hogy néhány hiba itt is látható, de tudtommal a legújabb béta már 100%-ig megfelelt az Acid2 követelményeinek.

Szóval, te milyen böngészőt is használsz? ;]

« »

mefiblog logó

Írja és rendezi Mefi, avagy Nádai Gábor © 2005-2024

A blogot büszkén pörgeti a WordPress motorja, Anders Norén sablonjának átbuherált változatával.