A flat design nem mindenkinek való

A flat design a reneszánszát éli. Sok ember összekeveri ezt az izgalmas új irányzatot a minimalizmussal, a minimalista designnal.

Reszponzív webdesign
Frissítve: 2023.01.20 - Szerző: Bakos Szabolcs

A flat design egy olyan vizuális stílus, ami egyszerű kétdimenziós felületeket használ. Gyakran hasonlítják össze a szkeumorf (skeuomorph) stílussal, ami minél élethűbben próbálja meg ábrázolni háromdimenzióban a tárgyakat.

A flat design kialakulása

A Flat design mint stílus a Windows 8, az Apple iOS 7 és a Google Material Design megjelenése óta robbant be igazán a köztudatba.

Flat design

A Flat design-t eredetileg a reszponzív webdesign-hoz fejlesztették ki. Az egyszerű letisztult formák és a minimális textúrák használata kifejezetten jól működik a reszponzív webdesign-al, ráadásul az oldalak is gyorsabban töltődnek be, ami különösen fontos a mobil felhasználók szempontjából. A flat design a vizuális zajok (textúrák és árnyékok) csökkentése miatt optimális esetben kiváló felhasználói élményt nyújthat.

A flat design nem egyenlő a minimalista design-al

Sajnos sok ember összekeveri ezt az izgalmas irányzatot a minimalizmussal, a minimalista designnal. A probléma az, hogy a flat design és a minimalista design két különböző dolog. A flat design stílusban készült weboldal lehet egyszerű, komplikált és zsúfolt is. A lényeg, hogy a megfelelő flat stíluselemekből készüljön. A minimalista design viszont egy design filozófia. A minimalista megközelítésű weblapokon könnyű navigálni, nincsenne túlzsúfolva az elemek, minimalista a színhasználat, a cél az egyszerűség.

Hogy érthető legyen a laikusok számára is, a flat design olyan, mint egy egyedi étel, amit a legmenőbb éttermekben kapni, a minimalista design pedig olyan mint egy klasszikus szakácskönyv amiből csak a legjobb szakácsok tudnak főzni.

A flat design még mindig trendi

Egyre több cég próbál beleugrani a flat design-ba, hiszen továbbra is ez az egyik legmenőbb design stílus az internet világában. Sőt! Az évek folyamán a flat design tovább fejlődött. Azzal viszont nem számol senki, ha sokan átváltanak majd flat-be, akkor szinte mindenkinek hasonló stílusú weblapja lesz. Ha flat design-ra szeretnéd cserélni a weblapod arculatát, csak akkor tedd, ha az egész céged arculatát flat design alapúra cseréled. A különböző stílusú elemek keverése mindig a legrosszabb végeredményt hozza. Tudom nehéz ezt megérteni, de a stílusok keverését senkinek sem ajánlom.

Flat design

A flat design hátrányai

A klasszikus flat design-nak vannak természetesen hátrányai is. A háromdimenziós effektusok (például árnyékok) hiánya elveszik azokat a jelzéseket amik jelezhetik egy felhasználónak, hogy interakcióba léphetne a felülettel. Például egy nagyon színes flat design alapú oldalon, a gombok nagyon be tudnak olvadni a felületbe és nehezen különböztethetőek meg. Ez rontja a felhasználói élményt.

A flat design fejlődése

A fenti problémáknak köszönhetően napjainkban flat design folyamatosan evolválódik és fejlődik. Napjaink újvonalas designerei rájöttek, hogy a flat design túl lett tolva az egyszerűsítés irányába, ezért visszahozták nagyon finoman a szkeumorf elemeket (árnyékolás, gradiensek, textúrák) melyek segítségével jobban lehet játszani az elemek mélységével. Ezek a módosítások kifejezetten pozitívan hatnak a felhasználói élmény szempontjából.

A legegyszerűbb példák erre a Google Material Design és az Apple iOS friss kiadásai, ahol designerek nagyon finoman játszanak az árnyékokkal és a homályosítás (blur) effektekkel, hogy minél intuitívabbak legyenek a felhasználó felületek.

Flat design

A flat design nem mindenkinek való

A flat design stílus: letisztult, modern és trendi. Viszont nem mindenkinek való. Rengeteg dolog van, ami egy weblapot használhatóvá, vagy használhatatlanná tesz. Egy rossz struktúrájú, vagy rossz tartalmú weblap flat designnal is ugyanolyan rossz weblap marad, nem fog rajta segíteni semmi.

Egy trendi online szolgáltatónak vagy egy start up-nak simán ajánlom a flat design stílust, viszont például egy olasz étteremnek nem választanám, hiszen abszolút nem illene hozzá ez a stílus. Gondold át százszor mielőtt ebbe az új stílusba szeretnél váltani, hogy biztosan passzolni fog-e a márkádhoz, a weblapodhoz és csak utána cselekedj döntésed szerint.

Flat design

Összegzés

A jövő kérdése hogy meddig lesz trendi a flat design stílus. Szerintem egy jó ideig még biztosan, de egy idő után mindenkinek elege lesz az egy kaptafára épülő weblapokból, applikációkból és akkor érkezni fog az elkerülhetetlen változás.

Bakos Szabolcs

A bejegyzés szerzője

Bakos Szabolcsnak hívnak. Keresőoptimalizálással és felhasználói élmény tervezéssel foglalkozom több mint 20 év tapasztalattal a hátam mögött.
Elérhetőségeim - Facebook, Twitter, LinkedIn vagy Email.

Gyakori kérdések


Mi az a flat design?

A flat design egy olyan vizuális design stílus, ami egyszerű kétdimenziós felületeket használ.

Mennyire népszerű a flat design stílus?

A flat design népszerűsége a mai napig töretlen, köszönhetően annak, hogy folyamatosan evolválódott az elmúlt évek során.



További bejegyzések


Dolgozzunk együtt!

Amennyiben kérdésed van, legyen az egyszerű információkérés, együttműködés, vagy üzleti megkeresés, örömmel állok a rendelkezésedre.

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi és szerzői jogi nyilatkozatot
SEO BUDAPEST
Kapcsolat Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Facebook) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Twitter) Szabolcs Bakos - Szabadúszó UI/UX designer (Linkedin)
SEO BUDAPEST