Hollywood DRM-et akar beépíteni a HTML5-be


Két napja, április 24-én egy 27 szervezet által alapított koalíció levélben fordult a webes szabványokért felelős testülethez, a W3C-hez (World Wide Web Consortium), melyben az ellen tiltakoznak, hogy a most alakuló, legújabb webes szabványba, a HTML5-be fel kívánnak venni egy olyan megoldást, ami a tartalomvédelmet valósítaná meg, vagyis támogatná a DRM-et (Digital Rights Management).

A nagy felzúdulást kiváltó javaslat neve Encrypted Media Extensions (EME), és azt szolgálná, hogy a tartalomtulajdonosok a weben is kontrollálhassák a szolgáltatott médiatartalmat, vagyis megakadályozhassák a jogcím nélküli megnézést, hallgatást, megosztást, felvételt és átalakítást.

A levél aláírói szerint a DRM használata szabadságkorlátozó, még akkor is ha a „túlbuzgó”, korszerűtlen szerzői jogi törvényeknek megfelel. A webes DRM elleni érvek hasonlók, mint amiket az egyéb adattárolók kapcsán már számtalanszor elmondtak:

  • a DRM valójában sohasem töltötte be hangoztatott célját
  • a DRM igazából nem a tartalmak védelméről szól, hanem arról, hogy a gyártók korlátozzák a felhasználók jogait a megvásárolt tartalmakkal kapcsolatban, hogy ezzel a gyártó előnyhöz jusson
  • a weben a DRM újabb függőségeket alakít ki a szükséges böngészős beépülők miatt
  • a DRM alkalmazása a nagy médiacégek érdeke: a webnek nincs szüksége a mainstream médiára, a mainstream médiának van szüksége a webre

A nagy médiacégeket és tartalomszolgáltatókat illető vádak annyiban mindenképpen megalapozottak, hogy az EME legfőbb támogatói közülük kerülnek ki: a háttérben, viszonylag csöndben beterjesztett javaslat mellé állt például a Netflix, a Google, a Microsoft, a BBC stb.

eme

A levél szerint a szabad, önmegvalósítást biztosító és decentralizált web és az interoperabilitást célul kitűző HTML5 szellemével ellentétes egy ilyen, cégek érdekeit szolgáló megoldás. A Szabad Szoftver Alapítvány vezetője, John Sullivan tömören így fogalmazta meg ellenkezésük motivációját: „Mi a World Wide Webet akarjuk, nem a Hollywebet.”

A koalíció a kampány kiterjesztését ígérte arra az esetre, ha a W3C nem veti el a javaslatot.

Azóta történt

Előzmények