A Mozilla nem viccel: már majdnem kész az új mobilos OS

Hirdetés

Úgy tűnik, a Mozilla valóban komoly offenzívába kezdett a mobilfronton: habár az alkalmazásbolt bemutatása még hátravan a barcelonai World Mobile Congress szakmai találkozón, az előzetes találgatások valószínűleg pontosan jósoltak az új mobilos platformot illetően, ugyanis ma bejelentették, hogy a Boot to Gecko (B2G) egy igencsak komolyan vett projekt, mivel a Telefónica közölte, hogy hivatalosan is támogatják a Mozilla rendszerét.

A közlemény szerint a Mozilla és a Telefónica közösen indítanak el egy, a B2G-re épülő platformot Open Web Devices (OWD) néven 2012-ben, melynek fő célja, hogy egy abszolút nyitott keretet teremtsenek HTML5-ös, illetve egyéb nyílt szabványokra és technológiákra építő alkalmazások számára. A két cég együtt dolgozik azon, hogy egyelőre a Qualcomm chipsetjére építve alakítsanak ki egy hardveres platformot az OWD-eszközök számára, méghozzá az olcsó, belépő szintű okostelefonok árazásával. A bejelentés szerint mind a Telefónica, mind a Mozilla fejlesztői előrehaladott fázisban tartanak e munkát illetően. Johnathan Nightingale, a Firefox fejlesztési vezetője azt nyilatkozta, hogy jelen pillanatban már szolgáltatókat és gyártókat keresnek a platform számára, majd a múlt heti pletykákra reflektálva közvetve azt is megerősítette, hogy az LG-vel is folytatnak tárgyalásokat – az LG ezt az értesülést nem kívánta kommentálni.

A kezdeti cél az, hogy olcsó készülékeken alkalmazzák a platformot, mely ugyanakkor mindazokat a fő képességeket biztosítja, amit a drága okostelefonok. A cégek abban bíznak, hogy a nyitottság, a nem jogvédett API-k miatt jelentős fejlesztési és gyártási költségcsökkentést lehet elérni, így olyan új piacokat is meg tudnak nyitni (példaként Dél-Amerikát említették meg), ahol eddig e készülékek magas ára miatt nem volt lehetséges az áttörés.

Azóta történt

Előzmények