Tuesday, October 26, 2010

Hogyan kezdjük?

A Yii rendszert a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy WEB alapú alkalmazások készítését megkönnyitse. Ebben a postban megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbb egy alap, adatbázissal összekapcsolt programot elkezdeni.

0. lépés - Előkészítés

A Yii rendszer letöltése és installálása után, egyszerűen futtassuk le azt a konzol parancsot, ami elkészíti a WEB-es alkalmazásunk vázát. A program már ekkor is működőképes, olyan finomságokkal fűszerezve mint felhasználó beléptetés vagy kapcsolat felvételi űrlap. Ezekre az alapokra már szépen építhetünk bonyolultabb funkciókat a programunk számára.

Blogger Logo Grey

1. lépés - Az adatbázis létrehozása

Amig Yii jelentősen lecsökkenti ismétlődő forráskód írását, az izgalmas rész, a kreatív munka ránk marad. Ez gyakran kezdődik adatbázis és táblák tervezésével.

Blogger Logo Grey

2a. lépés - Yii elkészíti a Modell Osztályokat

Most a Yii rendszeren van a sor, hogy az előkészített adatbázis táblából használható PHP kódot készítsen. Ezt könnyen megtehetjük a rendszerbe épített, böngésző alapú kód generálóval (gii), aminek segítségével pillanatok alatt működő modell osztályokat készíthetünk, anélkül, hogy egy sort is gépelnünk kéne. Modell osztályokat használva az adatbázis táblák érhetők objektum osztályként.


Blogger Logo Grey

2b. lépés - Yii elkészíti a CRUD kód alapokat

Az előzőekben említett kód generáló segítségével készíthetjük el a nagyon gyakran használatos CRUD funkciókat a kiválasztott adatbázis táblához. (Create azaz Létrehoz, Read - Beolvas, Update - Frissít, Delete - Töröl ).

Az elkészített forráskód természetesen személyre szabható, a jól ismert MVC (Model - Modell, View - Nézet, Controller - Vezérlő) szabályait betartva. Egyelőre eddig minden sort a Yii rendszer készített, még billentyűzethez nem kellett nyúlnunk.


Blogger Logo Grey

3. lépés - Az elkészített kód testreszabása, finomítása

Az utolsó lépés, a Yii által elkészített forrás kód testreszabása. Például, hogy ne jelenítsük meg a jelszó oszlopot a listában, egyszerűen töröljük a jelszó mezőt az alábbi adminisztrációs nézet file-ban:



Blogger Logo Grey

Hogyan tovább?

A fenti leírás persze csak egy nagyon kicsi bepillantást enged a Yii csodálatos világába. A következő logikus lépés lenne, hogy letöltsük a Yii keretrendszert, probáljunk ki egy vagy két példa programot, és csatlakozzunk a többiekhez a fórumon.

Két kis magyar példa:

Yiiki avagy WIKI a'la Yii - egy nagyon egyszerű, Yii alapokat bemutató alkalmazás, vagy
Környezetbarát Egységtesztelés Meztelencsigákkal - egy kicsit komolyabb példaprogram.


Sok sikert!

1 comment: