WordPress 3.0 [MU] bemutató, újdonságok (Thelonious)

2010. június 17-én megjelent a WordPress új, a WordPress MU-val egyesített verziója, a Thelonious Monk jazz zenészről (ahogy névadáskor mindig) elnevezett 3.0.

A WordPress MU-ról röviden:

A WordPress MU a WordPress azon változata, amely segítségével egy adminisztrációs felületről több WordPress blogot is lehet kezelni, be lehet állítani azt is, hogy az oldalra látogatók saját blogot készíthessenek, csakúgy, mint a blog.hu-nál. Saját blogot alapvetően két struktúra szerint lehet létrehozni: 1. aldomaines formában (aldomain.oldalad.hu), vagy 2. almappás megoldásként (oldalad.hu/almappa). Remek felületet biztosít a rendszer egy közösség vagy egy blogportál kialakításához. A WordPress 3-as verziója előtt a sima WordPress és az MU két külön csomag volt. A WordPress 3 telepítőcsomag beépítve tartalmazza ezt a funkciót, amelyet nagyon egyszerűen be lehet kapcsolni.

A WordPress MU használatára nem térek ki a cikkben (de megmutatom, hogyan kell aktiválni), csupán a WordPress 3-nak a sima WordPress 2.9-hez képest való FONTOSABB változásait mutatom be.

A cikk nem mutatja be teljeskörűen az új rendszert!! Az észrevételek az első benyomás alapján készültek, azaz nem csupán az alább felsorolt dolgokban fog különbözni a WordPress 3 (MU) a WordPress 2.9-től. A tesztelt rendszer egy 57%-os rendszer, tehát erősen béta változat, a jövőben, a végleges verzióban lehet, hogy nem minden, alább felsorolt funkció lesz elérhető, illetve a felsoroltakon kívül is lehetnek új funciók!! A cikkben leírtak használatából eredő károkért ezért természetesen nem tudok felelősséget vállalni. Ha kipróbálod, semmiképpen se egy már működő WordPress weboldalt frissíts a 3-as verzióra, hanem telepítsd fel újra a WordPresst egy teljesen különálló helyre és adatbázisba. Amikor kijön a végleges WordPress 3-as verzió, akkor fogom a Tagok számára elérhető videón bemutatni a végleges változtatásokat!

WordPress 3.0 telepítés

Le kell tölteni a teszt verziót, innen: WordPress 3, 57%-os telepítő (angol nyelvű).

A többfelhasználós mód eléréséhez meg kell keresni ezt a részt a wordpress/wp-config-sample.php (ha már telepítetted a WordPress-t, akkor a wp-config.php) fájlban:
define (‘WPLANG’, ”);

Majd alá be kell szúrni ezt a kódot:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Figyelni kell arra, hogyha innen másolod be a kódot, akkor a WP_ALLOW_MULTISITE karaktersorozat előtt és után lévő idézőjel megváltozik, és nem fog működni, a helyes idézőjelet a SHIFT+1 billentyűkombinációval tudod beszúrni az itt látott helyett!!

Innen töltsd le a telepítőt, ebbe már benne ven az előző sor, és telepítés utána látszani fog a Hálózat menüpont, így nem kell ezzel bajlódni: Innen tölthető le a WordPress 3.0!

Ezután a szokásos telepítést le kell futtatni.

A WordPress 3 legfontosabb újdonságai

  • Már a telepítésnél változtattak a rendszeren, admin jelszóerősségmérőt szúrtak be, valamint a telepítés befejezésével nem írja ki a rendszer az admin jelszót, és e-mailben sem küldi el. Természetesen az „Elfelejtette a jelszavát?” funkció elérhető.
  • Világosra lett cserélve a login oldalon a felső sáv.
  • Ha elírjuk a jelszót, nem csak a sima hibaüzenet jön elő, hanem az egész felhasználónév/jelszó mező „megrázkódik”. Érdekes, de haszontalan újítás.
  • A frissítés menüpont átkerült a vezérlőpult alá.
  • Wootheme fejlesztői által készített AJAX-os menükezelő segíti a könnyebb navigáció létrehozását, ennek a használatával egyedi menüket lehet létrehozni, majd widgetként beszúrni az oldalsávba.
  • Az új admin felületen a bal felső sarokban jelzi a rendszer, ha be van állítva, hogy a keresők ne indexeljék az oldalt.
  • Viszont a képszerkesztő megy tökéletesen! A korábbi verzióban ugyan ritkán, de előfordultak problémák a kép levágásával.
  • Menü mellett hátteret és a felső képet (headert) is lehet cserélni. UPDATE: Csak az alap és az erre épülő témáknál!
  • Megújult a default kinézet, nem a már megszokott kék színű az alapértelmezett.
  • Az új téma telepítése szerintem egy kicsit meg lett bonyolítva, hogy ki lett véve az új téma menüpont, és a témák aloldalra került egy új fülre.
  • A pluginok (bővítmények) telepítése jobban kézre esik.
  • Az alapértelmezett URL struktúra keresőbarát(ibb), mint eddig volt. UPDATE: Ez valahogy kimaradt a végleges verzióból!
  • Egyszerűsödött a média feltöltés az oldalaknál. UPDATE: Mégsem, csak a sorrenden variáltak.
  • A Beállítások => Média és a Beállítások => Egyebek menüpont egyesült a Beállítások => Média menüpont alatt.
  • Az Export funkciónál több szempont szerint lehet exportálni.
  • Az import funkciónál több lehetőség eltűnt, gondolom ezekre nem volt nagy kereslet.
  • Megjelent az url rövidítő, amely az új bejegyzések felvitelénél jelenik meg, ha nem az alapértelmezett permalink struktúrát használjuk, és az url túl hosszú. Ekkor a eredeti linkstruktúrának megfelelő url-t megkérdezhetjük a rendszertől (ami ugye .htaccessel ebben az esetben át van irányítva, de linkelni tökéletes).

A WordPress többfelhasználós mód aktiválása

Az Eszközök menüpont alatt a Hálózat funkciónál be kell állítani, hogy aldomaines, vagy almappás rendszerben szeretnénk a blogokat létrehozni.

Majd még 2 feladat van hátra, hogy elérhető legyen a beépített WordPress MU.

1. A wp-config.php fájlba be kell ezeket (ezt kiírja a rendszer, alább azt idézem, amit nekem (Neked a domain nevedtől függően mást fog kíírni, mint amit alább idézek, és értelemszerűen azt kell bemásolnod, nem ezt!) kiírt bemásolásra) a sorokat másolni, pl. a már korábban beszúrt „define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);” sor alá:

Kód letöltése

2. Fel kell tölteni egy .htaccess fájlt a következő tartalommal (itt szintén személyre szabottan kiírja a rendszer, hogy mit is kell beszúrni, a CTRL+C, CTRL+V-t használd, és ne innen másold be a kódokat!):

Kód letöltése

Miután ezek a változások eszközölve lettek, a rendszer kiléptet. Vissza kell lépni, és máris működik a multi-user mód is.

WordPress 3.0 érdekesség

Érdekesség, hogy a a fejlesztés során volt egy olyan állapot (2010. április 1-ig), amikor a 3 héttel ezelőtti állapothoz képest közel 130 hibát fedeztek fel, ezért azt javaslom, hogy még egy ideig ne frissítsen senki, hiszen a most kijött „éles verziót” ezrek töltik le, és sok hibát fognak még találni, majd ha ezeket mind kijavították, akkor érdemes működő oldalon használni a WordPress 3.0 verzióját.

Összesen 1217 hibát javítottak, és 218 ember dolgozott az új verzión!

A legfontosabb újdonság, hogy egy WordPress telepítésével több blogot is lehet kezelni, ugyanis beépítették a WordPress Multiuser verzióját is a rendszerben, így a blog.hu oldalhoz hasonló, vagy egy szakmán belül lehet létrehozni egy kisebb-nagyobb közösséget.

Újdonság még, hogy a megszokott alapértelmezett kinézetet lecserélték a Twenty Ten nevezetűre, talán ezzel is egy új irányt szeretnének mutatni, ezzel is jelzik a fejlesztők, hogy a trendek megváltoztak, új utat kell keresni a designban is. Új designt kapott az admin felület is, egy kicsit világosabb lett az egész. Így elsőre nekem nem tetszik, de lehet, hogy csak megszokás kérdése.

Akkor, 3 héttel ezelőtt:
És április 1-én, közel 130 ismert hiba megoldása után

Készítettem egy 35 másodperces videót, amelyen több mint 100-szor töltik le a WordPress 3.0 verziót:

Mennyire gyorsan töltötték le megjelenéskor a 3.0-ás verziót?

A letöltési rohamra jellemző, hogy 60 perccel ezelőtt töltöttem le az új verziót, azóta több mint 11 000-szer töltötték le. Én voltam a 4700. ember kb. Csak érdekességképpen, a WordPress 2.9 verzióját 10,3 milliószor töltötték le! Ez kétségkívül elég bizonyíték, hogy a WordPress a világ egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere!

4704. letöltés, kb., mert olyan gyorsan pörög a számláló, hogy amíg letöltöttem, és print screent készítettem, addig is töltötték le páran. :)
4704. letöltés, kb., mert olyan gyorsan pörög a számláló, hogy amíg letöltöttem, és print screent készítettem, addig is töltötték le páran. 🙂

WordPress 3.0 galéria:

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.