Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 4. 13:39

Új eszközök az Adobe-tól webfejlesztéshez

Az Adobe elérhetővé tette a Flash Bluilder 4 fejlesztői környezet nyilvános bétaváltozatát, emellett bemutatta a Flash Catalyst nevű új szoftvert, amely lehetővé teszi a designerek számára, hogy kódírási ismeretek nélkül, programozók segítsége nélkül készítsenek interaktív felhasználói felületeket.

A korábban Flex Builder néven ismert fejlesztői környezetet azért keresztelte át Flash Builderre az Adobe, hogy nyilvánvalóbbá tegye, hogy az Eclipse-alapú megoldás a Flash termékcsaládba tartozik. A Flash Builder 4 bétában talán a legfontosabb újdonság a PHP mögött álló Zend Technologies-zel közösen fejlesztett keretrendzer, ami egyszerűvé teszi a Flash és PHP integrálását: a Flash-alapú felhasználói felületek vagy alkalmazások fejlesztői egyszerű drag-and-drop módszerrel hozhatnak létre kapcsolatot a PHP-alapú back-end rendszerekkel, így interaktív táblázatokat, ábrákat hozva létre. Az eredmény: látványos, Flash-alapú webes alkalmazások, például webáruházak vagy önkiszolgáló oldalak.

A Flash Builder 4 végleges változata az év második felében várható. A Flash Builder alapjául szolgáló, nyílt forrású Flex keretrendszer is megújult, a legfrissebb bétát szintén a napokban tette elérhetővé az Adobe. A Flex segítségével weboldalakat, Flash alkalmazásokat, illetve AIR (Adobe Integrated Runtime) alkalmazásokat lehet készíteni.

A vadonatúj Flash Catalyst egy olyan eszköz, amelynek segítségével a felhasználói felületek megalkotása programozói munka helyett a designerek feladata lehet. A Catalyst lényegében lehetővé teszi a designerek számára, hogy az Adobe népszerű programjaiban, például Photoshopban, Illustratorban vagy Fireworksben létrehozott objektumokból építsenek felhasználói felületeket és annak működését (pl. egérmozgások vagy kattintások következménye) programozási ismeretek nélkül írhassák le, az elkészült felületet pedig SWF állományként is elmenthetik és így bármelyik böngészőben ellenőrizhetik.

A designerek az elkészült felhasználói felületet egy új formátumban (FXG) továbbíthatják a fejlesztőknek, akik aztán az Adobe Flash Builder segítségével megvalósíthatják a funkciókat, valamint integrálják a felületet a szerverekkel és az azokon futó szolgáltatásokkal. Az Adobe szerint a Catalyst használatával mindenki arra a feladatra koncentrálhat a fejlesztés során, amiben jó, a designereknek nem kell kódírással foglalkozniuk, a fejlesztők pedig az üzleti logikára összpontosíthatnak, nem kell idejüket a felhasználói felület létrehozására fecsérelniük. A Catalyst végleges változatának megjelenési idejét egyelőre nem közölte az Adobe.

A Flash Bluilder 4, a Flex 4, illetve a Flash Catalyst nyilvános bétája elérhető az Adobe Labs oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról