Arra készül a Mozilla, hogy dobja a tabbed browsing-ot?

Címkék

A PC Pro egyik cikke arról számol be, hogy a Mozilla egy tervezői versenyt indított útjára, amelynek a célja, hogy számba vegye a "tabbed browsing" lehetséges alternatíváit. A Design Challenge Summer 09 weboldalán az olvasható, hogy a tab-ok jól működtek, amíg 10 párhuzamos böngésző munkamenet soknak számított, de ma már a 20+ egyidejűleg megnyitott böngészőfül is egész általánosnak mondható.

Azonban a weboldal megjegyzi, hogy hét-nyolc megnyitott böngészőfül felett ez a tab-os dizájn már elég használhatatlan és nem működik valami hatékonyan, ha heterogén információkkal együtt használjuk őket. Éppen ezért itt az ideje megvizsgálni a böngészőfülek újra feltalálásának kérdését.

A Mozilla az ötletelés beindításához kiindulópontként Aza Raskin "Firefox.next: Tabs on the side?", Oliver Reichenstein "Designing Firefox 3.2" és Michael Mahemoff "Taking Browser Tabs Seriously" című blogbejegyzéseit ajánlja. Szintén felhívja a figyelmet Liz Blankenship, Jakob Hilden és Kerry Kao "TabViz 'Visualizing browser tabs in a useful way'" című munkájára.

A tervezői versenyben részt venni akaróknak úgynevezett "mockup"-okat és a mockup-okat bemutató videót kell készíteniük az ötletük alapján.

A projekt weboldala itt. A PC Pro cikke itt.

Hozzászólások

Azért érdekelnem hogy mivel lehet kiváltani a füleket. idestova 15 éve használjuk őket, és még nem láttam rá jó megoldást, ami kiváltaná.

Nagy Péter
www.konquer.org

A "tabbed browsing" alatt a PC Pro felteszem a mostani "felül fülek" megoldást értette. Az egyik irány az, hogy a fülek maradnának, de nem fenn, hanem oldalra kerülnének (azzal a felkiáltással, hogy újabban sokkal több helyünk van a képernyő széltében, mint magasságban).

--
trey @ gépház

A post elolvasása után nekem is az jutott eszembe, hogy a tab-ok csoportba rendezése lenne a megoldás, amolyan fa szerkezetbe. Bár ez nem sokban különbözik attól, ahogy én jelenleg használom a Firefox-ot. Bal oldalon, a bookmarks panelben fa szerkezetbe rendezve a rendszeresen látogatott oldalak és egyszerre csak azokat nyitom meg külön fülön, amik az adott csoporton belül vannak. Amint elolvastam (bezártam) az összeset, akkor jön a következő csoprotban lévők megnyitása. Ez a módszer remekül működik már nekem egy-két éve...

+1
Szkeptikusan raktam fel, hogy áhh, nekem úgyse fog tetszeni, megszoktam a tabokat, de egy kis finomhangolás után tökéletesen kiváltja a tabokat. Bár azt még szokni kell, hogy jobboldalt vannak a "fülek" :D

--
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..." - Douglas Adams
"I can't win, but I can fight! And I make your life miserable."

Jaja, Operában oda teszed a fülsort, ahova szeretnéd. Sőt, olvastam olyan emberről, aki egyszerűen kikapcsolta, mert a 400+ tab-ját nem lehetett hatékonyan kezelni grafikusan :D

Így ő azt tette, hogy egy húzással kirántotta a beépített ablakkeresőt a címsávba, és ott "navigált". Persze, nem normális, de jól mutatja, hogy alternatív lehetőségek már léteznek valamilyen szinten.

--
Elder Scrolls

+1

Nálam átlag max 5-6 darab tab van nyitva. Mi a fenének 40, pláne 400?!?!

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Én pl. megnyitok dolgokat, amiket majd el akarok olvasni.
Pl. indexen, hupon minden érdekes cikket új tabban.
Ezeket olvasgatom, amikor befejeztem, bezárom.
ha valami érdekes, de mondjuk túl hosszú, akkor firefoxban a read it later extensionnel megjelölöl (aztán valószínűleg sosem olvasom el) :-)

Emellett van egy csomó olyan dolog, hogy mondjuk keresek valamit, és a keresési eredményt nem zárom be addig, amíg a dolog aktuális. Ami lehet hetek múlva is.
Most a firefoxomban kb. 70 tab van nyitva. Amikor nagyon elszaporodnak, akkor kimentem az egész sessiont, és újat kezdek.

Szóval alapvetően több tabot nyitok, mint amennyit bezárok, és így idővel elszaporodnak. Nem is a tabok kezelése zavar, mert egyszerűen végiglapozom ctrl-pgup-pal, hanem inkább a memória használat. És az is inkább konquerorban, nem ff-ban.

G

+1

Nahát! én pontosan ugyanezt csinálom, a read it later-ig bezárólag. :) Nekem is olyan 20-40 tab szokott nyitva lenni, általában azok a dolgok amiket el kéne olvasni azokhoz a dolgokhoz amit csinálnom kéne...

Viszont: a session kimentése nekem új: hol tudom ezt megtenni?

-----------
"Generally, Russian technology assumes dumb machines and smart humans, not the other way around." -- The Russian Tea HOWTO

Nekem most sincs bajom a fulekkel, altalaban 20-30 is nyitva van, viszont a menusavban levo "tabs" menupontot hasznalom (ami ha minden igaz, egy extension muve), tenyleg nem lehet eligazodni ennyi tab eseten mar maskepp, igy viszont szerintem nagyon kenyelmes. Oldalra helyezve egyszeruen tul sok helyet foglalna. Engem az sem zavar ha egyaltalan nem lenne tab-bar se, ha ott a tabs menupont. Viszont ez eleg sok eroforrast zaval (marmint a sok nyitvatartott ful), azon is lehetne gondolkodni, hogy mi lenne, ha a regen hasznalt fulekhez lefoglalt memoriat ideiglenesen felszabaditana a browser, pl disk-re is kiirhatja addig felolem, ha gyorsan visszajon. Az OS-re bizni (ha elfogy a ram majd lesz swap) szerintem rosszabb valasztas, mivel az az egesz rendszer performanciajat erinti azert.

Nem muszáj 'dobni' a füleket. De ha pl. valamilyen módon követné azt, hogy melyik fület melyikbl nyitottad, akkor mondjuk több keresésből megnyitott találatoknál jobban látod, hogy melyik fül melyik keresésből jött, stb. De akár egy egér/bill. kombóra előjöhet az egér körül egy többszintű bogyós akármi is, majd az okosok megoldják :)

Szerintem nem kéne áttervezni. Akinek több kell, az használhat extensionoket. Pl. Épp tegnap írt LGee a Tab Kit-ről.

Vagy oldják meg úgy, ahogy normális programok működnek, azaz átrendezhető eszköztárakkal.

Legegyszerűbb lenne a(z összetartozó) füleket 3-4 ablakba rendezni.

A füles böngészést annak idején azzal reklámozták, hogy ne szemeteljük tele a taskbart-t. De ehhez nem az kell, hogy minden egy ablakban legyen, hanem arra, hogy az összetartozó tabok ne legyenek külön a tabok a taskbaron, a nem/kevésbé összetartozók között pedig lehet 2 szinten (taskbar+tab) navigálni.

Jelenleg nekem tokeletesen mukodik 30+ oldallal tobb ablaakban szetvalogatva, es a naponta hasznalt oldalaknak csak az konja latszik.

Nekem úgy tetszik ahogy van, de egy "gyorstárcsázós" megoldás sem lenne rossz.
Vagy csak simán kirajzolhatnák az oldal képét, ha rámutatok a tabra,mint Seamonkeyban, már az is segítene valamit a navigálásban
-------------------
Xubuntu Jaunty+LXDE

Én mondjuk azt csinálnám, hogy az új füleknek adnék egy háttérszínt, és a belőlük nyitott füleket is kiszínezném ugyanolyanra, + egymásra csúsztatnám őket, hogy több férjen, és az így keletkezett kupacból mindig kiemelném azt, amelyik felett az egér jár.

kéne egy olyan megoldás, hogy "next site"
tehát olvasom az oldalt, van egy link, ami érdekel, de végig akarom olvasni az oldalt, mielőtt a linkre kattintanék. jelenleg ezt egy új füllel oldom meg, de kéne valami, amivel rákattintva nem töltődik be az oldal (esetleg a háttérben nekiállhat cacheelni vagy renderelni, mit bánom én) és mondjuk az ilyen linkek megjelennének szépen sorban kb ott, ahol most a twitterfox :)

Ahelyett, hogy dobná a tabokat, inkább megcsinálhatná rendesen. Most a Tab Mix Plus vagy hasonló add-on kell ahhoz, hogy használható legyen. Miért ne tudhatná mindezt alapból a browser?

Az meg, hogy fenn vagy oldalt, egy sorban gördíthetően, vagy többsorosan, kartotékszerűen, netán csoportba rendezve láthatóak a tabfülek, az ma is megoldható. Nem jelent semmi újdonságot.

A gondok abból erednek, hogy idióta rendszer szerint nyitja meg a tabokat, ezért nem tudják melyikből van nyitva és ha bezárja akkor elszökik a fókusz.

Én kb 7 éve használom az alábbi megoldást, valamilyen win-es böngészőn volt akkoriban és mondhatom a legjobb azóta is:
A tabokat mindig egyel jobbra kell megnyitni az adott tabtól. Nem legjobbra, nem 3-mal jobbra mindenféle őrült rendszer szerint.
Bezáráskor a fókusz mindig egyel balra kell kerüljön, nem az utolsó tabra, nem jobbra, és nem amiből megnyitottuk.

Így megmarad a sorrend, akár egy fa lenne. Ha 20 tabot nyitok meg mondjuk egy fórumból gyorsan, már kezdhetem is az olvasást, amíg a többit tölti, ha bezártam, ugrik a következő innen megnyitott tabra, ami addigra már betöltődött. Az előtte és mögötte levő korábbi tabokat nem érintik az újak, csak egymás mellett vannak.

Firefoxban az a logika, h ha te nyitod új tabra (pl középsőclick) akkor mindig a tőle eggyel jobbra lévőre dob vissza ha bezárod, viszont ha az oldal nyitná meg új ablakban (csak beállítások miatt új tab lesz belőle), akkor ha bezárod, oda ugrik vissza, amiről megnyílt.

Én kb 7 éve használom az alábbi megoldást, valamilyen win-es böngészőn volt akkoriban és mondhatom a legjobb azóta is

Maxthon browser? Igen, én is így használom. Jórészük megoldható a Tab Mix Plus kiterjesztéssel, de pár dolog még mindig nagyon hiányzik. Pl. keskenyebb, 'flat' gombok.

Valószínűleg ezeket is meglehetne oldani userChrome.css vagy hasonló módosítgatással, csak lusta vagyok utánanézni. :)

Szerk.: találtam ilyet.

És mi lenne, ha a taskbaron jelennének meg a fülek? Óriási ötlet nem? Innovációóóó!!!

Firefoxban tényleg szar a tab kezelés, Operában viszont kitűnően működik. Szar implementáció miatt nem az elgondolás a felelős.

Hát nem tudom... Oldalra helyezni? Az emberek már a reflex miatt sem szimpatizálnának vele, arról nem is beszélve, hogy a böngészősáv és egyéb eszköztárak, úgy is fent maradnának helynyelőnek, tehát semmilyen probléma nem volna megoldva hosszú távon.

Bár tudom, hogy közhely, de ide kéne elővenni a futószalagos menürendszert, amit a MS is egyre több programjában használ. Vagy biztos van pár okos, aki hasonló, hosszútávú megoldást ki tud találni...

MOD: látom, nem csak én gondoltam erre:)

"de ma már a 20+ egyidejűleg megnyitott böngészőfül is egész általánosnak mondható."
Megnéznék egy statisztikát, hogy az embereknek milyenek is a szokásaik ezen a téren. Valamiért az az érzésem, hogy az átlag felhasználók nem használnak olyan sok tabot, de ki tudja. Jó kezdeményezés, kíváncsi vagyok mi lesz belőle.

majdnem azt írtam hülye kérdés, bár például a /.-hoz képest majdnem 100% :)
aztán ránéztem: a pár 10-ezres értelmesnek tűnő válaszhoz képest több mint 1000: "None, I don't use browsers"
szal a /.-ot használók felmérése sem alkalmas :P
(és nem ez a konkrét kérdőív hanem az egész oldal)

ps: az oldala alján van konkrét információ számodra: "If you're using these numbers to do anything important, you're insane." :)

(az első mondatot az itteni szavazásokhoz sem ártana odabigyeszteni: Don't complain about lack of options. You've got to pick a few when you do multiple choice. Those are the breaks.)

Úgy érzem, érdemes megnézni az Operát ilyen tekintetben. Van 'ablakok' panel, ahol az ablakok, és összes tabjuk fel van sorolva. Beállíthatom, hol nyissa az újakat, hogy hova ugorjon a fókusz, ha bezárok egyet, stb. Drag'n'drop rendezhetem az összeset. Jobb gombot tartva, és görgőt tekerve lista+trumbnail kisablakban válthatok. Most sem szégyen jó ötleteket használni.

az ilyen nagy mennyiségű oldal kezeléséhez nem lenne célszerűbb inkább valamilyen hírolvasót használni?

csak kérdezem

No rainbow, no sugar

*fun*

Szerintem kellene egy fő tab vagy oldalsáv, bele egy
3D-s gömb (aka compiz :), amire rádobálni ilyen kis
címkéket valami rendszer szerint, mondjuk színezni
domain szerint vagy valami, aztán lehetne pörgetni,
forgatni vagy double-clickre kiteríteni és böködni
a címkéket, amik aztán megnyílnak, avagy az adott
címkéhez tartozó tab előugrik egy kockából, ami
pedig úgy néz ki, mint egy iratrendző és benne a lapok :)

szerk.: sőt! egy 3D labirintus kellene, ahol a falakon
a csempék az oldalakról készült screenshotok és mondjuk
tematikusan lehetne szobákat készíteni :)

Az új szlogen pedig lehetne:
"Find your way through the Web!"

*fun*

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Nekem az lenne elfogadható, ha maradnának a tabok, de ha nem férnek ki, akkor egy "virtuális kör" köré helyezkednének. Magyarul ha az egeret a tabokhoz viszem és elkezdem jobbra húzni, akkor a tabok elgördülnének balra, így láthatóvá téve a jobb oldali rejtett füleket (amik nem fértek ki a képernyőn).
Ha meg leviszem az egeret a fülekről, akkor automatikusan visszaugrana a "kör" az aktuális tabhoz.
Extraként lehetne olyat, hogy ha CTRL+bal_egér_gombot nyomok egy tabra, akkor azt automatikusan az aktuális tab mellé teszi, és ezzel a módszerrel előtérbe lehetne helyezni a fontosabb oldalakat (amik egyébként például a "kör" legvégén lennének). És persze a dizájn kedvéért lehetne kör alakja is ha sok fül van :).

Ja igen, ha mar panaszkodik mindenki. :)

Én egy olyan megoldást látnék szívesen, hogy a különböző új tabon megnyitási lehetőségek különböző módon működjenek. Mert most csak azt tudom configolni, hogy egy új tab megkapja a megnyitás után az előtérbe kerüljön, vagy ne. Tehát akár ctrl-clicket, akár középső gombot használva nyitok új tabot, ugyan az alapján a beállítás alapján fog megnyílni mindkét esetben a tab. Tehát vagy az előtérbe kerül, vagy nem.
Nekem egy olyan megoldás kéne, hogy középső gomb új tabban, az előtérben nyitja meg a tabot, ctrl-click meg a háttérben.

(Ha ez firefoxban működik, akkor előre elnézést a posztért, nekem seamonkeym van, abban kéne. :))

Az iphone bongeszojenek se rossz a tab kezelese.
Ilyen piciben vannak a megnyitott ablakok, mindegyik jobb felso sarkaban egy picike X-szel. Amivel be lehet zarni. Aztan, siman ra kell kattintani, hogyha meg kaarom nyitni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

addig is, amig meg nem erkezik ott a Tabgroups
(nem olvastam vegig, ha volt ilyen post, akkor sorry)

Hogy van nektek egyszerre 50+ tab nyitva? Őszintén szólva nálam szinte minden nap lefagy a FF, két külön gépen. Így aztán nem mernék ennyi oldalt megnyitni és tartogatni... (Az összeomlás utáni visszaállításban meg nem igazán bízom, attól tartok az összeomlást okozó oldal újbóli megnyitása újabb összeomlást okozna, nem kockáztatok..)

http://laslow.hu/lanyok/battle

En nem is emlekszem mikor fagyott le nalam utoljara a firefox...

Plusz ott van a helyreallitas (utolso lapok/fulek ujramegnyitasa), ami meg sose hagyott cserben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....