ugrás a tartalomhoz

Megérkezett: PHP 5.3.0

Heilig Szabolcs · 2009. Júl. 1. (Sze), 10.35
A tegnapi napon egy nagyot ugrottunk, 5.2-ről 5.3-ra váltott a legfrissebb stabil ág. Hosszú fejlesztés után sikerült ide eljutni, így az 5.3 lehetőségeiről már bőven volt időnk beszámolni. Ezek megismétlése helyett Felhővel összegyűjtöttük a témába vágó beszámolókat.

Így például már PHP-ben is elérhetők a névterek (lásd Namespaces has PHP 5.3 és What’s new in PHP 5.3 - part 1: namespaces); nagyobb mozgásterünk van függvények terén a funkcionális programozásból átvett lambda és closure támogatásával; valamint ezentúl a statikus metódus tudni fogja, hogy milyen osztályon lett meghívva (What is new in PHP 5.3 - part 2: late static binding), ezt korábban natívan nem biztosította a nyelv.

A PHP 5.3-ban (ismét) megjelent egy újabb mód a MySQL használatára (What is new in PHP 5.3 - part 3: mysqlnd). Az új verzióval a mérések szerint nagyobb teljesítményt érhetünk el (PHP 5.3: Up to 30% performance win). Számos újdonsággal bővült a Standard PHP Libary: PHP 5.3 SPL data structures: SplStack, SplHeap, SplPriorityQueue, SplDoublyLinkedList, PHP 5.3 SPL goodies: GlobIterator, SplFileObject and CSV files, Data structures in PHP 5.3. Új garbage collectort kapott a nyelv, erről részletesen a php|archtitect aprilisi, májusi és júniusi számában olvashattok.

Mindenképpen szót kell még ejteni az újonnan megjelent i18n kiterjesztésről, az egyszerű archiválási lehetőségről (Introducing PHAR), az új operátorokról (?:, NOWDOC, goto) vagy az új E_DEPRECATED hibaszintről, amely része az E_ALL-nak. Végezetül, ha valaki az átállást tervezi, az alábbi cikkek támpontot nyújtanak a váltáshoz:

Ti melyik újdonságot vártátok a legjobban?
 
1

Stáblista

Heilig Szabolcs · 2009. Júl. 1. (Sze), 11.33
Hogy teljes legyen a stáblista, akik hozzátettek ehhez a bejegyzéshez, mivel a Weblabor jelenleg csak egy szerzőt enged megadni (pedig igazi csapatmunka volt ez):
Hodicska (Felhő) Gergely, Török Gábor, Joó Ádám, Heilig Szabolcs
2

Amúgy szerda van :D

Gixx · 2009. Júl. 1. (Sze), 13.31
Nekem is csak úgy mondták, fel se tűnt. :D
3

kedd

winston · 2009. Júl. 1. (Sze), 13.38
pláne tegnap, kedden jött ki :) az összefoglalót köszi, van ami nem is tűnt fel, csak itt olvastam
4

Csütörtök :)

Heilig Szabolcs · 2009. Júl. 1. (Sze), 13.51
Múlt csütörtökre készült volna a bejegyzés, mert akkor jött volna ki eredetileg, mint szokott minden PHP frissítés. Ámde elcsúsztatták a következő hét keddjére (tegnap), amiről be is számoltunk blogmark-ban. De ezen a csütörtökön az összes szerkesztő átsiklott rendesen. Javítom azonnal.
5

Migrating from PHP 5.2.x to PHP 5.3.x

Török Gábor · 2009. Júl. 1. (Sze), 15.22
6

Nem production ready

janoszen · 2009. Júl. 4. (Szo), 00.53
Megpróbáltam leforgatni mind az elérhető stable releaset, mind a CVS verziót és nem jött be. A változatos compile és makefile hibák meggyőztek arról, hogy majd php 5.3.1 környékén újra próbálkozom. Majd még lehet, hogy szenvedek vele egy keveset, de ez egyelőre még ezt nem érzem életképesnek.
7

esetleg Zend Server

Hodicska Gergely · 2009. Júl. 5. (V), 12.38
Linuxra van Zend Server.
8

Programozási hibák

janoszen · 2009. Júl. 5. (V), 15.09
Nem vagyok C zseni, de amilyen fordítási hibákat kidobott a fordító, azokon meglepődtem. Ha valakinek sikerül lefordítani, elmondhatná, milyen opciókkal ment.

Szerk: a usrportage.de-ről származó ebuilddel a 200812090130-s CVS verziót sikerült leforgatni. Mindjárt megpróbálok egy aktuálisat.

Szerk2: némi hackeléssel csináltam egy stable verziót a kint levő tarballból. Ellenben én úgy érzem, hogy a late static bindig nem igazán akar működni. Valaki ki tudja próbálni?

Szerk3: GC működni látszik, anon függvények is. Namespacek is mennek annyi eltéréssel, hogy a namespace deklarációnak az első parancsnak kell lennie a PHP fájlban, a PHP tag előtt még egy sortörés se lehet.